Erişilebilirlik

Müslüman Ailelerin Yaşamını Konu Alan TV Programı Tartışma Yarattı


Müslüman Ailelerin Yaşamını Konu Alan TV Programı Tartışma Yarattı
Müslüman Ailelerin Yaşamını Konu Alan TV Programı Tartışma Yarattı

Amerika’da Müslüman bir ailenin günlük yaşamını ekranlara taşıyan bir reality şov ve bu programa sponsor olan firmanın reklamlarını geri çekme kararı büyük tartışma yarattı. Sponsor firma, muhafazakar Hıristiyan grupların baskısı nedeniyle desteğini çektiğini açıklarken, bu gruplar programın İslami propaganda yaptığını iddia ediyor.

Program Amerikalı Müslümanlar’ın yaşamını aktarıyor. 11 Eylül günü seyahat etme konusunda kaygılı değilim. Ayırımcılık, işlenen konular arasında...

Havaalanında herkesin gözlerinin sizin üzerinizde olması can sıkıcı bir durum. Amerikalı Müslüman liderler sponsor Lowe’s firmasının, reklamlarını geri çekmesini eleştiriyor.

Michigan eyalet temsilcisi Rashida Tlaib, “Bu karar, ayırımcılığı ve nefreti körüklüyor. Tamamen Amerikan değerlerine aykırı bir yaklaşım,” diyor.

Amerika İslam İlişkileri Birliği’nden Davud Walid, “Herkese eşit mesafede olduğunu, etnik çeşitliliği desteklediğini iddia eden bir firmanın önyargılı insanlara teslim olması üzüntü verici,” şeklinde konuşuyor.

Amerikalı-Müslümanlar adlı program Michigan’ın Dearborn kentinde yaşayan beş ailenin yaşamını ekranlara taşıyor. Dearborn, Amerikalı Araplar’ın yoğun olarak yaşadığı bir bölge. TLC kanalı, programın ailelerin karşı karşıya kaldığı sorunları yansıttığını söylüyor.

Sponsor Lowe’s firması, programın siyasi polemik konusu olduğunu öne sürerek reklamlarını geri çektiğini açıkladı.

Bu kararda, Florida Aile Birliği’nin yürüttüğü kampanya etkili oldu. Birlik, programın Müslümanlık propagandası yaptığını, sıradan insanları göstererek, Müslümanlarla ilgili endişeleri ortadan kaldırmaya çalıştığını söylüyor. Birlik Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtsız bıraktı.

Washington’daki Din Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Daniel Cox, tartışmaların, Amerikalı Müslümanlarla ilgili olumsuz kamuoyu görüşlerinin bir yansıması olduğunu söylüyor: “Amerikalılar’ın Müslümanlarla ilgili tutumları iyiye doğru değişiyor, ama hala çok rahatsız olanlar da var. Bunu araştırmalarda çok açık olarak görüyoruz. Mahallede cami açılması, ilkokula Müslüman bir öğretmenin atanması veya bir kadının burka giymesi sıkıntı yaratabiliyor. Bazı dinci gruplar, mesela Evanjelistler, özellikle rahatsız Müslümanlardan.”

Boykot tehditleri nedeniyle başka firmaların da reklamlarını çekmesi bekleniyor. Seyahat sitesi Kayak.com da bunlardan biri. Ancak firma, bu kararı, Florida Aile Birliği yüzünden değil, programın içeriğini artık beğenmediği için aldığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG