Erişilebilirlik

ABD: Mursi Yönetimi Demokratik Değildi


ABD Kahire Büyükelçisinin Mursi yanlısı konuşmasını protesto eden göstericiler
ABD Kahire Büyükelçisinin Mursi yanlısı konuşmasını protesto eden göstericiler
Mısır’da hükümet kurma çalışmalarını sürdüren geçici liderler Amerika’nın devrik Mursi yönetiminin demokratik olmadığı yönündeki açıklamasını memnunlukla karşıladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Çarşamba günkü açıklamasında demokrasinin sadece seçimden ibaret olmadığını , Mursi karşıtı 22 milyon kişinin görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Mısır Dışişleri bakanlığı sözcüsü, açıklamanın Amerika’nın Mısır’daki son siyasi gelişmeleri ve 30 Haziran’da sokaklara dökülen milyonlarca insanın meşru taleplerini anladığını gösterdiğini söyledi.

Mursi’nin devrilmesinden birkaç gün önce ABD’nin Kahire büyükelçisi cumhurbaşkanının demokratik yoldan seçildiğini söyleyerek sokak gösterilerinden kaçınılmasını istemişti.
Ancak daha sonra Obama Yönetimi Mursi’nin devrilmesini darbe olarak nitelemeyi ve askeri yardımı hemen kesme yoluna gitmeyi reddetmişti.

Amerikan hükümeti Çarşamba günü Mısır’a 16 F-16 savaş uçağının daha önce planlandığı gibi önümüzdeki haftalarda gönderileceğini bildirdi.
Beyaz Saray sözcüsü Mısır’a askeri yardımın hemen kesilmesinin Amerika’nın çıkarına olmadığını söyledi.

Mısır’da geçici başbakan Hazım el-Biblavi yeni hükümeti kurma çalışmalarını sürdürürken baş savcı Müslüman Kardeşler örgütünün liderlerinin tutuklanmalarını emretti.
Savcılıktan yapılan açıklamada Müslüman Kardeşlerin dini lideri Muhammed Bedii, bir yardımcısı ve diğer sekiz yönetici hakkında tutuklama emri çıkartıldığı belirtildi. Açıklamada söz konusu kişilerin Cumhuriyet Muhafızları karargahı önünde 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlandıkları vurgulandı.

Müslüman Kardeşler sözcülerinden Gehad El-Haddad tutuklama emrini ”eski polis devleti taktikleri” olarak tanımlarken kendisinin de benzer suçlamalarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mursi yanlısı 51 göstericinin askerlerin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından seçim takvimini hızlandıran bir kararname yayınladı.
Kararnamede beş ay içinde anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulacağı, ardından iki ay içinde yeni seçimlere gidileceği belirtildi.
Kararnameye göre parlamento toplanır toplanmaz cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihini belirleyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG