Erişilebilirlik

Mursi'ye Yeni 'Ömür Boyu Hapis' Cezası


Duruşma salonunda mahkum üniformasıyla kafes arkasında bekletilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
Duruşma salonunda mahkum üniformasıyla kafes arkasında bekletilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi

Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, çıkarıldığı bir mahkemede bir kez daha ömür boyu hapis cezası aldı. Mursi bu davada ülkenin gizli sırlarını dışarı sızdırmakla suçlanıyordu.

Mursi’yle birlikte aynı duruşmaya çıkan altı sanık da idam cezası aldı. İdam alan sanıklar arasında iki el Cezire çalışanı ve bir başka gazeteci de bulunuyor. Ayrıca Mursi’yle birlikte çalışan iki sanık daha ömür boyu hapis cezası aldı.

Duruşmada alınan tüm kararlar temyize götürülebilecek. 11 sanıktan yalnızca yedisi tutuklu bulunuyor. Bunlar arasında Mursi de var.

İdam cezası alan el Cezire çalışanlarının adları haber yapımcısı Alaa Ömer Muhammed ve haber editörü İbrahim Muhammed Hilal olarak açıklandı. Üçüncü muhabirinse Rasd adlı bir medya kuruluşuna çalışan Esma el Katib olduğu bildirildi. Rasd’ın Mursi’nin de bağlı olduğu Müslüman Kardeşler’e yakın bir medya kuruluşu olduğu bildiriliyor.

Mısır’da idam cezaları yargıçların tavsiye kararı niteliğinde. Bu kararların ülkenin en büyük müftüsü tarafından onaylanması gerekiyor.

Uluslararası Af Örgütü, gazetecilere verilen idam cezalarını gülünç diye niteledi derhal iptal edilmesi talebinde bulundu.

Muhammed Mursi, Mısır’ın demokratik seçimlerle belirlediği ilk cumhurbaşkanıydı. Temmuz 2013’te askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi’nin daha önce alınmış idam ve ömür boyu hapis cezaları bulunuyor. Tüm bu cezalar temyize götürülmüş durumda.

Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler örgütü de Mısır’da yasaklandı ve terör örgütü ilan edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG