Erişilebilirlik

Mursi Destekçilerinden Kahire’de Büyük Gösteri


Mısır’da askeri yönetim tarafından devrilen Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin yandaşları, Müslüman Kardeşler’in çağrısı üzerine Cuma namazından sonra başkent Kahire’de büyük gösteri düzenledi

Mısır’da askeri yönetim tarafından devrilen Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin yandaşları, Müslüman Kardeşler’in çağrısı üzerine Cuma namazından sonra başkent Kahire’de büyük gösteri düzenledi.

Müslüman Kardeşler, Mursi’nin görevden alınmasını kabul etmiyor, geçici hükümete katılmayı reddediyor ve ülkede demokrasinin tehlike altında olduğunu savunuyor.

Öğle ezanı okunmadan önce onbinlerce Mısırlı Müslüman Kardeşler yandaşı sıcağa ve Ramazan’a aldırmadan, Kahire’deki Adeviye Camisi’nin dışında toplandı.

Namaz sırasındaysa cami ve meydan çevresindeki çok sayıdaki sokakta trafik ve gidiş-gelişler kilitlendi. Namazdan sonra göstericiler meydanda birikmeye devam etti.

Pazartesi sabahı Mısır askerlerinin Mursi destekçilerine ateş açması sonucu 51 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Müslüman Kardeşler, Mursi göreve gelinceye kadar barışçı gösterilere devam edeceklerini açıkladı. Şu ana kadar Mursi ve hareketin ruhani lideri başta olmak üzere çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesi gözaltında tutuluyor.

Tahrir Meydanı’nda toplanan Mursi karşıtlarıysa, Müslüman Kardeşleri şiddeti kışkırtmakla suçladı. Bu göstericiler, ordunun 3 Temmuz’da Muhammet Mursi’yi görevden alarak halkın demokratik iradesine yanıt verdiğini söylüyor.

Tahrir göstericileri ayrıca meydana büyük bir iftar sofrası kurdu.

Orduya ait tanklarsa, kentin değişik yerlerinde olası yeni olaylara karşı bekletiliyor.

Gösterilerin sonuçları ne olursa olsun, olayların gelişimi Mısır toplumunda derin siyasi ayrılıklara işaret ediyor.

ABD: 'Mursi'yi Serbest Bırakın'

Amerika Mısır'daki müdahaleyi darbe diye tanımlamıyor. Ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, orduya yaptığı çağrıda ev hapsinde tutulan Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Psaki Mursi'nin serbest bırakılması çağrısından sonra fazla yorum yapmadı. Ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı, bu hafta başında ordunun, Müslüman Kardeşler üyelerini hedef alan rastgele ve siyasi tutuklamalarını eleştirmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG