Erişilebilirlik

Mültecilerin Hayatları Beyaz Perdede


İzmir’de Halkların Köprüsü Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Mülteci Film Festivali başladı. Festival, mülteci düşmanlığına ve nefret söylemine karşı dayanışmayı büyütmeyi amaçlıyor.

Festivalin açılış töreni Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende konuşan Halkların Köprüsü Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Suriye’de hala devam eden savaşa dikkat çekerek bu ülkede askeri etkinlik gösteren bütün ülkelerden sınırlarını mültecilere açmalarını istedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin de ülkede bulunan Suriyelilere mülteci statüsü vermesini talep eden Terzi, isteyenlerin de Türk vatandaşlığına geçişinin sağlanması gerektiğini söyledi. Terzi, Avrupa ülkelerindeki göçmen ve mülteci karşıtı politikalardan da vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı ve “Tüm mülteci ve göçmenler için sınırlar açılmalı ve güvenli geçiş sağlanmalıdır” dedi.

Mültecilerin Hayatları Beyaz Perdede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

12 kısa 9 uzun metrajlı film görülebilecek

Festivalin açılışında Halkların Korosu da bir konser verdi. Konserde, Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça ve Makedonca parçaları seslendirildi. Ardından festival, açılış filmi olan Dönüş (Vegerin) ile başladı. 20 Nisan’a kadar devam edecek olan festivalde 12 kısa ve dokuz uzun metrajlı film gösterilecek. Festival boyunca yönetmenler de seyircilerle söyleşiler yapacak.

Bu filmlerden biri de yönetmenliğini Enis Rıza Sakızlı’nın yaptığı “Ayrılığın Yurdu Hüzün” adlı belgesel. Filmde, 1920’lerin başında mübadele anlaşması ile Yunanistan’a giden Rumları ve geride bıraktıklarını anlatan Sakızlı, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada nesiller geçse de köklerinden kopartılan insanların hala eski topraklarını özlediğini söyledi. Sakızlı, “Sinemada mülteciliğin görünür olması, mültecilik kavramı açısından umuyorum ki insanlarda önyargıları kıracak, farklı bir bakış açısı oluşturacak. Çünkü burada esas mesele insan olmaktır. Sınırsız bir dünya hayalini kurmaktır. Bütün bu çabalar, bu filmler, romanlar, hikayeler, anlatılar sınırsız bir dünyanın, bir arada yaşamanın imkanlarını en azından bir ütopya gibi de olsa sunuyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG