Erişilebilirlik

Mültecilere 10 Milyar Dolar Yardım


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika’nın Suriyeli mülteciler için bir milyar dolar civarında yardım fonu ayıracağını söyledi..

Londra’daki konferans, bağışta bulunan ülkelerin, hedeflenen 9 milyar dolar yardım miktarının üzerinde taahhüt vermeleriyle başladı. İngiltere Başbakanı David Cameron, ilk günün sonunda 10 milyar doların üzerinde bağış toplandığını belirtti. Dördüncü kez düzenlenen Suriye Bağış Konferansı’na İngiltere, Almanya, Norveç, Kuveyt ve Birleşmiş Milletler ev sahipliği yapıyor.

Kerry bu görüşme için ‘kritik bir randevu’ yorumunda bulundu ve Suriye’deki insani ve siyasi krizin kaçınılmaz vicdani bir sorumluluk olduğunu söyledi. Amerika’nın 601 milyon dolar daha yardımda bulunduğunu belirten Dışişleri Bakanı, ayrıca Ürdün ve Lübnan’daki mülteci çocukların eğitimi için bu ülkelere 290 milyon dolar vereceklerini de söyledi.

Bağışlanacak olan 10 milyar dolar, geçen seneki konferansta toplanan 4,5 milyar doların iki katından fazla. Bu da, Batılı ülkelerinin mülteci krizi konusundaki telaşlarını açık bir biçimde yansıtıyor.

Konferansa katılan ülkeler tarafından taahhüt edilen rakam, Suriye içindeki savaş mağdurları dışında, Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yardım amaçlı kullanılacak.

Amerika Dışişleri Bakanı Yardımcısı Anne Richard’a göre, son bağış konferansının gündemi daha farklı: ”Bu kez daha büyük hedeflerimiz var. Çocukları eğitmek, mültecilere istihdam sağlanmak, kalkınma kaynakları oluşturmak, mültecileri sadece bölgede değil ötesinde de güvenliğe kavuşturmak, bunlardan bazıları.”

İngiltere Başbakanı Cameron, bağış miktarında aslında büyük bir eksik olduğunu ve daha fazla bağış yapılması gerektiğini ve insani krizler için olan uluslararası bakış açısının Suriye krizi ile birlikte artık değişmesinin şart olduğunu belirtti.

Avrupa ve mülteci krizi

Mülteci krizinin kaçınılmazlığı, 2015 yılında bir milyondan fazla mültecinin Avrupa’ya varmasıyla daha da ortaya çıktı. Tahminler bu rakamın toplam 4 milyona ulaşacağı görüşünde. Kıtaya varan mülteci sayısını düşürmeyi amaçlayan Avrupa ülkeleri, göçü kontrol altına almaya odaklanmış durumda.

Cenevre’deki barış görüşmeleri ertelendi

Sekteye uğrayan barış görüşmeleri, bağış konferansına gölge düşürdü ve Suriye’deki krizin çözümünün önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Londra’daki konferans, Cenevre’deki toplantıların ertelenmesinden saatler sonra gerçekleşti. Toplantıları ertelettiren neden ise Suriye muhalefetinin, Halep’te Suriye rejimi tarafından yapılan saldırıların artmasını protesto etmesi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre sırf bu hafta 40 bin kişi şehri terk etti.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı açıklamada, dolaylı görüşmelerin 25 Şubat’a kadar ertelendiğini ancak toplantıların daha erken de başlayabileceğini söyledi.

Gazetecilere, “Bu, görüşmelerin sonu veya çöktüğü anlamına gelmiyor” diyen Mistura, Suriye’de hem rejimin hem de muhaliflerin siyasi sürece başlamak için istekli olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan’ın desteklediği ve Yüksek Müzakere Komitesi tarafından temsil edilen muhalifler, Amerika ve BM tarafından taleplerinin dikkate alınacağı konusunda ikna edildikten sonra, bir gün gecikmeli olarak toplantıya katıldı.

Beşar Esat rejimi ve Rusya’nın sivillere karşı yapılan hava saldırılarının sonlanmasını talep eden grup, rejim tarafından devam eden kuşatmanın da kaldırılmasını ve böylece insani yardımların ulaşmasını da istiyor. Grup aynı zamanda rejimin elinde olan binlerce tutuklunun serbest bırakılmasını talep ediyor

Muhalefet delegasyonunun başkanı Riyad Hicap, adımlar atılmadığı sürece Cenevre’ye dönmeyeceklerini söyledi.

John Kerry Londra’da hem Suriye rejimine hem de Rusya’ya seslendi ve insani yardımın ulaşabilmesi için saldırıları durdurmaları çağrısında bulundu. Bakan, görüşmelerin devam etmesini temenni ettiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’la da görüşen Kerry, bu toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile ateşkes ilan edilmesi ve yardımların gönderilebilmesi konusunda verimli bir görüşme yaptığını söyledi.

Kerry, bu konunun önemli olduğunu ve sorunun sadece barış görüşmeleri ile bağlantısı olmadığını belitti. Rusya’nın bu konudaki BM kararına oy verdiğini ve kabul ettiğini hatırlatan John Kerry, Moskova’nın bu sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG