Erişilebilirlik

Mülteciler Çocukları İçin Gelecek İstiyor


Mülteciler Çocukları İçin Gelecek İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli mülteci, ilk etapta canlarını kurtarmış oldukları için kendilerini şanslı hissetse de, zaman geçtikçe nasıl daha iyi bir hayata kavuşabiliriz sorusunun yanıtını aramaya başladı.

Amerika’nın Sesi muhabiri Tan Çetin’in Edirne’de görüşlerini aldığı, iki yıldır Türkiye’de yaşayan Suriyeli bir aile burada yaşadıkları sorunları ve gelecekle ilgili planlarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Kocası Cengiz Ali Süleyman makine mühendisi, kendisi ise Suriye’de İngilizce öğretmeni olan Kevser Süleyman, 2 yaşındaki kızları Sahra ile iki yıldır Türkiye’de yaşadıklarını ve artık Avrupa’ya gitmek istediklerini söylüyor. Kaçak yollarla denizden Yunanistan’a gitmek isterken boğulan yüzlerce Suriyeli gibi olmak istemediklerini, bu yüzden kara yoluyla gitmek istediklerini belirten Kevser, Avrupa’da daha iyi yaşam koşullarına kavuşacaklarını umduğunu belirtiyor.

Kevser, iki yıldır Tükiye’de olduklarını ve geldiklerinden beri Avrupa’ya gitme fikirleri olduğunu söyledi. Neden Edirne’de bekledikleri konusunda da şöyle konuştu: “Tehlikeli olduğu için deniz yoluyla Avrupa’ya geçmeye çok korkuyoruz. O yüzden karadan geçmeyi tercih ettik. Birçok Suriyeli çocuk öldü. Burada doğan bebekler var, hamile kadınlar var. Biz sadece Yunanistan sınırından geçip Avrupa’ya gitmek istiyoruz.” Avrupa’da yaşam koşullarının daha iyi olduğuna inanan Kevser, Türkiye’de eşinin Türklerin kazandığının sadece yarısı kadar bir ücret alabildiğinden yakındı.

Cengiz Ali Süleyman da yaşadıkları sorunları ve gelecekle ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “Hayat çok zor. Burada geçinemiyoruz. Biz savaştan kaçtık. İnsanlarımız öldü; evimiz, yerimiz, paramız kalmadı. Hiç bir şeyimiz kalmadı. Buraya geldik, burada da yabancıyız. İnsanlar çalışıyor ama paralarını alamıyorlar. Türk işçileri 2 bin liraya çalışıyorsa Suriyeli işçilere bin lira veriyorlar. Kiralar 400-500-600-700 lira. İnsanlar nasıl geçinsin? Çocuklar için okul yok, bize iş yok, sigorta yok, hayat yok. Bugün bunları söylediğimizde gidin o zaman diyorlar, nereye gidelim? Bize bakacak kimsemiz yok. Halimizi kimse sormuyor. Avrupa devletlerinin bizi bu durumdan kurtarmasını istiyoruz. Çocuklarımızın okumasını istiyoruz.”

Kocası Suriye’de bombalı bir saldırı sonucu yaralanan Robin Çintal iki çocuğuyla birlikte Halep’ten kaçarak Türkiye’ye yerleşen ve 3 yıldır burada yaşayan bir mülteci. Çintal ailesi en çok çocuklarının geleceğini düşündüklerini ve bu yüzden Avrupa’ya gitmek istediklerini söylüyor. Robin, Suriye’de yaşadıklarını ve gelecek hayallerini Amerika’nın Sesi’yle paylaştı.

Robin, “Suriye’den geldim, savaştan kaçtım. Burada hayat koşulları çok zor, idare edemiyoruz. Güvenli bir yere, insan haklarının olduğu bir ülkeye gitmek istiyoruz. Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz, parklara götüremiyoruz çünkü çok çalışıyoruz,” dedi.

Hayattan en büyük beklentilerinin çocuklarının daha iyi bir hayat yaşaması olduğunu söyleyen Robin,. “Benim iki çocuğum var, onların iyi bir hayatı olsun istiyorum, tıpkı diğerlerinin de istediği gibi,’’ diye konuştu.

En çok çocuklarının geleceğinden kaygı duyan ve onlar için güvenli bir hayat kurmak isteyen Suriyeli sığınmacılar, bu isteklerinin Türkiye’de karşılanmayacağını ve Avrupa’da daha iyi bir hayata kavuşacaklarını düşünüyorlar.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG