Erişilebilirlik

Mülteciler Almanya’yı Karıştırdı


Almanya'ya ulaşmayı başaran mülteciler Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na başvurarak sığınmacı statüsü almaya çalışıyor.
Almanya'ya ulaşmayı başaran mülteciler Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na başvurarak sığınmacı statüsü almaya çalışıyor.

Haftasonunda Almanya’da mültecilere yönelik saldırılar ve gösteriler yeni bir boyut kazandı. Saksonya eyaletinde Dresden yakınlarındaki Heidenau kentine mültecilerin getirilmesini protesto eden ve çoğunluğu aşırı sağcılardan oluşan yüzlerce kişi, sığınmacıları taşıyan otobüslere şişe ve taşlarla saldırdı. Polis aşırı sağcı göstericileri dağıtabilmek için biber gazı kullanırken, en az 32 polis yaralandı. Cuma akşamı başlayan ve Pazar akşamına kadar süren olayların yatışmasıyla mülteciler kalacakları binaya yerleştirildi. Yetkililer mülteci yurdunun önümüzdeki günlerde saldırıya uğramasını engellemek için binanın polis ve özel güvenlik güçleri tarafından korunacağını açıkladı.

Adalet Bakanı Heiko Maas ülkeye gelmiş insanların tehdit edilmesi ya da saldırıya uğramalarına asla hoşgörü gösterilmemesi gerektiğini belirtirken, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, şiddet kullananlara karşı devletin en sert biçimde tepki vereceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Heidanau’daki mülteci yurdunu ziyaret edeceğini açıkladı.

Yorumcular Heidenau’da yaşananları mülteci akınıyla ilgili siyasi tartışmaların ve popülist söylemlerin sokağa yansıması olarak nitelerken, göstericilerin İslam karşıtı Pegida üyelerince kullanılan ‘Biz halkız’ sloganını atmaları, geçen yıl sonbahar aylarında ortaya çıkan Pegida hareketinin kamuoyunun belli bir kesiminde beğeni toplandığının kanıtı olarak tanımlandı. Bu yılın ilk 6 ayında mülteci yurtlarını hedef alan 202 saldırı düzenlendi. Anayasayı Koruma Teşkilatı, mültecilerin sayısının artmasıyla aşırı sağcı ve ırkçıların saldırılarının artabileceği uyarısında bulunmuştu.

Almanya gündeminin ilk sırasında uzun süredir Ortadoğu, Afrika ve Balkan ülkelerinden gelen mültecilerin artan sayısı ve yetkililerin bu alandaki birçok konuda çaresizliği yer almaya devam ediyor.

AB’ye gelen mültecilerin neredeyse yarısı Almanya’ya iltica başvurusunda bulunurken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maziere’nin açıkladığı rapora göre daha önce 2015’de toplam 450 bin olarak tahmin edilen ilticacı sayısının yıl sonunda 800 bini bulabileceği ifade edildi.

Merkel-Hollande zirvesinde gündem mülteciler

Almanya’da muhafazakâr siyasetçiler tarafından‘ekonomik nedenli ilticacı’ olarak adlandırılan ve Balkan ülkelerinin iltica başvurularının sayısında da yüksek artış devam ediyor.Ülkeye gelen mültecilerin %43’ünün Balkanlar’dan olduğu tahmin ediliyor. Birlik Partili siyasetçiler Balkan ülkelerinin AB tarafından ‘güvenli ülkeler’ olarak tanımlamasını ve bu ülkeler üzerinden gelen bütün sığınmacıların geri gönderilmesi istiyor. Talepler arasında mültecilere yapılan ödemelerin kesilmesi ve AB ülkeleri arasında sınır kontrollerinin yeniden başlaması da var. Almanya’da 1000 kişiye ortalama iki mültecinin düştüğünü hatırlatan Yeşiller Partisi’nden Federal Milletvekili Özcan Mutlu, tartışmaların dünyanın en zengin ülkelerinden birine yakışmadığını savunuyor.

Bu arada Başbakan Angela Merkel’in Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile bugün akşam Berlin’deki zirvelerinde sığınmacılar sorununu ele alarak, Avrupa’daki ‘güvenli ülke’ tanımlamasını yeniden değerlendirecekleri tahmin ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Alman basınında çıkan yorumlarda, Başbakan Merkel’in Almanya’yı zorlayan mülteci akını ve mültecilere yönelik saldırılar konusunda sessiz kalması eleştirilmiş, Başbakan’ın tavrını net bir şekilde ifade etmesi istenmişti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG