Erişilebilirlik

Mülteci Tartışmaları Almanya'nın Gündeminde


Mülteci Tartışmaları Almanya'nın Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Dün Bodrum’dan Yunanistan’a umut yolculuğu yapan mültecileri taşıyan bir teknenin batması sonrasında kıyıya vuran bir çocuğun cansız bedeninin görüntüleri Almanya’da ‘mülteci politikası’ tartışmalarını bir kez daha alevlendirdi

Avrupa’ya her gün binlerce mülteci gelirken, Almanya’da yapılan yorumlarda hafızalardan pek kolay silinmeyecek bu fotoğrafın, savaşlardan ve açlıktan kaçan insanların dramının had safhaya ulaşmasının delili olduğu dile getiriliyor. Buna paralel olarak Balkanlar ve Macaristan üzerinden Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışan bugüne kadar görülmemiş sayıda mülteci, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine ulaşmaya çalışıyor.

Hafta sonunda sığınmacılara önce kimlik denetimi yapmadan seyahat izni veren, sonra tren garlarını kapatan Macaristan'ın bugün itibarıyla yeniden sığınmacılara Avusturya ve Almanya’ya geçiş izni vermesi sonrasında Almanya, binlerce yeni mültecinin girişine hazırlanıyor. Hafta sonunda 48 saat içinde Macaristan üzerinden Almanya'ya ulaşan sığınmacı sayısının 2 bin 500'ü aştığı açıklanmıştı.

İngiltere, Polonya ve Slovakya gibi bazı AB ülkelerinin mülteci kabul etmemesi ya da büyük zorluklar çıkarmasına paralel olarak Almanya’nın refah seviyesinin yüksek olması, ülkeye gelen mültecilerin sayısının yükselmesindeki başlıca etken. Almanya’ya çoğunluğu Suriye, Afganistan, Sırbistan, Arnavutluk ve Kosova’dan gelen mültecilerin toplam sayısının bu yılın ilk altı ayında 238 bin olduğu açıklandı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maziere bundan kısa bir süre önce yılın tamamında 800 bin mülteci beklendiğini açıkladı, ancak yetkililer son gelişmeler ışığında bu sayının 1 milyonu bulabileceğini tahmin ediyor.

İkinci Dünya Savaşı’dan bu yana en büyük mülteci dalgalarından biriyle karşı karşıya kalan Almanya’da mültecilerin yerleştirilmelerinden sorumlu yerel yönetimler, gelenlere barınak bulunması, gıda ve kılık kıyafet gibi temel gereksinimlerinin karşılanması gibi konularda kapasitelerinin sınırına ulaştıklarını belirterek, Berlin’e durumuiyileştirici adımlar atması yönünde çağrı yapıyorlar.

Başbakan Merkel öncelikli olarak mültecilerin adil dağılımı konusunda geçmişte alınan kararları uygulamayan AB ülkelerini ikna etmeye çalışıyor. Buna paralel olarak eyaletlerde sığınmacıların mülteci statüsü kazanmak için yaptıkları başvuru işlemlerinin hızlandırılması yönünde çalışmalar yapılıyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın planı Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan gibi ülkelerin ‘güvenli ülkeler’ listesine alınması. Bu durumda bu ülkelerden geleceklere sığınma hakkı tanınmayacak, sığınma başvurusunda bulunanlar ise sınır dışı edilebilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG