Erişilebilirlik

Mülteci Sayısı 2015'te Tarihin En Yüksek Seviyesine Ulaştı


Mülteci Sayısı 2015'te Tarihin En Yüksek Seviyesine Ulaştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Bugün Dünya Mülteciler Günü… Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yayınladığı Küresel Eğilimler Raporu’na göre savaşlar, çatışmalar ve zulümden kaçarak ülkelerini terk eden mülteci sayısı, 2015 yılında tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Sadece geçen yıl, 5 milyon kişi daha evlerini terk etmek zorunda kaldı ve mülteci sayısı 65,3 milyona ulaştı. Savaş ve zulüm nedeniyle geçen yıl dünya genelinde zorla yerlerinden edilen kişi sayısının arttığı bildiriliyor. Üstelik, aynı zamanda çok sayıda ülke de kapılarını mültecilere kapatıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Lübnan Temsilcisi Mirelle Girard, konunun ciddi şekilde ele alınması gerektiğini söylüyor: “Durum daha iyiye gitmiyor. Hatta giderek daha da kötü bir hal alıyor. İnsanların yerlerinden edildiği dönemin altıncı yılına girdik. Beraberlerinde belli bir birikimle ülkelerini terk edenler bile onca yıldan sonra ellerindekini tüketti. Ailelerini doyurmak, kıyafet almak, çocukları hastalandığında doktora götürmek gibi, sürekli yapmak zorunda oldukları masraflar var. Bunlar hep günlük masraflar ve birikimlerle karşılanması zor. İnsani yardımlar da sadece çok acil ihtiyacı olan sınırlı sayıda kişiye ulaştırılabiliyor. Herkesin kirasını ya da elektrik ve su parasını ödeyemeyiz. Dolayısıyla çok sayıda sığınmacı zor durumda.”

Rapora göre, dünyadaki en büyük mülteci kaynağı üç ülke, Suriye başta olmak üzere Afganistan ve Somali. 21 milyon mültecinin yarısı ise çocuk. Üstelik bu çocukların çoğu ülkelerinden kaçarken ailelerinden ayrı kalabiliyor. İstatistiklere göre, geçen yıl yanında yetişkin olmayan 98 bin çocuk iltica başvurusu yaptı. Bu da bugüne dek görülmüş en yüksek sayı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, kişilerin zorla yerlerinden edildiği ülkelerin başında Suriye geliyor ancak buna yeni ülkeler de ekleniyor. Yıllardır yer yer çatışmalara ev sahipliği yapan Burma’da son bir yılda, yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalanların sayısında artış gözleniyor.

Dünyanın mülteci kaynağı en büyük iki bölgesi ise 23,6 kişinin evlerini terk ederek mülteci konumuna geçtiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika.

Bu iki bölgeyi, 18,4 milyon kişinin ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığı ya da mülteci konumuna düştüğü Sahra Çölü’nün altında kalan güney Afrika bölgesi izliyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise, mülteci kriziyle ilgili en çok gündeme gelen Avrupa’nın, en az sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor olması.

XS
SM
MD
LG