Erişilebilirlik

Mülteci Krizi Suriye Sorununa Verilecek Diplomatik Yanıtı Nasıl Etkileyecek?


Mülteci Krizi Suriye Sorununa Verilecek Diplomatik Yanıtı Nasıl Etkileyecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
Linki indirmek için

Türkiye’deki onbinlerce Suriyeli mülteci sınır bölgesinden kamplara taşınıyor. Aralarında ünlü aktris Angelina Jolie’nin de bulunduğu Birleşmiş Milletler yetkilileri mülteci kamplarından birini ziyaret etti. Mülteci krizi, Suriye sorununa verilecek diplomatik yanıtı nasıl etkileyecek? Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell’in haberi.

Kilis’teki mülteci kampında 12 bin Suriyeli mülteci barınıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Özel Temsilcisi ünlü aktris Angelina Jolie, mültecilerin içinde bulunduğu zor duruma bir kez daha dikkat çekse de birçok mülteci kaygılı.

Suriye'li mülteci, Abu Ömer: “Birleşmiş Milletler’den hiçbir beklentimiz yok. Hiçbir sonuç alamayacağız. Buraya birçok kez geldiler ama hiçbir şey değişmedi.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres başka ülkelerden de yardım istedi.

Guterres, “Türkiye, Lübnan, Ürdün ve hatta Irak gibi ülkeler büyük çaba gösteriyor. İnanılmaz bir dayanışma içindeler. Uluslararası toplumun desteğini de hakediyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Bu görüşü Suriye sınırındaki on kampta 80 bin mülteci barındıran Türkiye de paylaşıyor.

Kamplar dışında, Antakya’da kiralık konutlarda ya da akrabalarının yanında 30 ila 40 bin Suriyeli’nin yaşadığı tahmin ediliyor. Türkiye şimdi bu mültecileri kamplara ya da sınırdan uzak yerlere taşımaya başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, “Türkiye ve komşuları, özellikle de Ürdün, mültecilerin yükünü omuzlamak için gereken yeterli uluslararası desteği alamıyor. Mültecilerden ülkeyi terk etmelerini istemiyoruz ancak bütün yerel yönetimlerin mültecilerin barınması için gereken düzenlemelere katkıda bulunarak Türkiye’nin yükünü hafifletmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.

London School of Economics’ten Türkiye uzmanı Katerine Dalacoura Türkiye’nin önce mülteci krizini tek başına çözmeye çalıştığını söylüyor.

Dalacoura, “Türkiye, Suriyeli mülteci krizini kendi başına çözemeyeceğini anladı. Bu sorunu daha önce düşündükleri gibi halledemeyeceklerinin farkına vardı,” şeklinde konuştu.

Dalacoura, Suriye’nin kuzeydoğusunun Kürtler’in kontroluna geçtiğini, çatışmaların Türkiye’ye de yayılmaya başladığı görüşünde: “Merkezi yönetimin yani Şam Hükümeti’nin yokluğu, Türkiye’de Kürtler’in yoğun olarak yaşadığı bölgelerde terörün artmasına neden oldu.”

Suriyeliler ülkelerini terk etmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 250 bin Suriyeli ülkelerinden kaçtı. Birçok uzman durumun ciddiyeti karşısında uluslararası toplumun harekete geçeceği görüşünde. Ancak askeri müdahale olasılığının azlığı yüzünden mültecilerin evlerine dönme şansı yok denecek kadar az.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG