Erişilebilirlik

Mülteci Krizi En Çok Çocukları Etkiledi


On yedi yaşındaki Mohammad ve üç yaşındaki Aylan Eylül’de Bodrum açıklarında ters dönen lastik bottan denize düşen yüzlerce Suriyeli mülteci arasındaydı.

Mohammad kurtuldu, ama Aylan o kadar şanslı değildi. Dünyayı şok eden bir fotoğrafta Aylan’ın küçük bedeninin kıyıya vurduğu görülüyordu.

Mohammad, “Bu olay beni hala üzüyor. Asla unutmayacağım” diyor.

Geçen hafta Almanya’da üzerinde eski bir ceketle dolaşan Mohammad hala küçük bir çocuk gibi ürkek. Mohammad yeni hayatına başlamak için evraklarını beklerken uzun zaman önce hayallerinden vazgeçtiğini söyledi.

Mohammad, “Önce burada kendimi rahat hissetmek istiyorum. Sonra ailemi buraya getirmek istiyorum. Ondan sonra liseye başlamak istiyorum” diye hayallerini dile getirdi.

Mohammad ormanların içinde kentlerden uzaktaki mülteci kampında hikayesini anlattı. Etrafında Suriye’den gelip aynı yolculuğu yapan en az bir düzine genç erkek var. Çoğu Mohammad’ın hikayesini daha önce duymuş, ama yapabilecekleri hiçbir şey yok.

Mohammad, Aylan’ın annesi ve kardeşiyle birlikte en az 11 kişinin o gün boğulduğunu söyledi. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, çoğunluğu çocuk olan 3,500 daha fazla kişi Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Mohammad sadece bir kilometre uzakta botu ters çeviren ve onlarca kişiyi altına alan büyük dalgayı hatırlıyor. Bazı yolcular panik içinde botun kenarlarına tutunup yüzeye çıkabilmek için hayat yeleklerini çıkarmış. Bu yolcuların arasında hayatta kalmalarına yetecek kadar yüzme bilmeyenler de vardı.

Mohammad beş saat sonra yetkililerin yolcuların çoğunu kurtarıp çoğunu nezarete götürdüğünü söyledi.

Neden kurtarılmasının beş saat sürdüğünü, botta akıllı telefonlar olup olmadığını sorunca Mohammed, “Askerlere kurtarmanın niye bu kadar uzun sürdüğünü sorduk. Bize çok fazla kişinin yardım için onları aradığını söyledi” diye anlatıyor.

Duygusal Tepki

Mohammad’in geçişinden birkaç gün sonra dünyanın her köşesinden birçok kişi, Aylan için gözyaşı döktü ve hükümetler Orta Doğu ve Afrika’dan kaçan binlerce mülteciye yardım sözü verdi.

Almanya 800 bin mülteci alacağını açıklayarak sığınmacılara umut verdi.

Türkiye’de bulunan on bir yaşındaki Suriyeli yetim Rawan, Almanya’ya taşınma hayalini anlatırken, “İnternette denizde boğulan küçük çocuğu gördüm. Bu trajedi yüzünden bize büyük botlar gönderiyorlar” diyor.

Avrupa yolunda Türkiye’den Yunanistan’a geçerken Ege Denizi’nde arasındaki kaç çocuğun boğulduğu açıklanmadı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF 190 bin çocuğun bu yılın ilk dokuz ayında siyasi sığınma hakkı için başvurduğunu açıkladı. Bu, geçen yılki sayının iki katı.

Mohammad, Aylan’ın sahile vuran küçük bedeninin bütün dünyayı etkilediği günlerde yaptığı Avrupa yolculuğunda yok denecek kadar az yardım aldığını söylüyor.

Mohammad, “Fotoğraf yüzünden hiçbir şey değişmedi. 5 bin kişiyle yedi saat yağmurun altında bekledim. O anda öleceğime inandım” diye öyküsünü noktalıyor.


XS
SM
MD
LG