Erişilebilirlik

Mülteci Krizi AB'yi Böldü


Budapeşte'den trenle Avusturya'nın Nickelsdorf kentine ulaşan mülteciler Almanya ve Avusturya'ya götürülmek üzere otobüslere bindiriliyor.
Budapeşte'den trenle Avusturya'nın Nickelsdorf kentine ulaşan mülteciler Almanya ve Avusturya'ya götürülmek üzere otobüslere bindiriliyor.

Suriye, Afganistan, Afrika ve Balkan gibi savaşların, yoksulluğun ve sefaletin yaşandığı ülkelerden kaçarak Avrupa’nın refah ülkelerine ulaşmak isteyenlerin durumu artık bir insanlık trajedisi haline dönüştü.

Akdeniz ve Ege üzerinden derme çatma botlarla Avrupa’ya ulaşmaya çalışanlar ve bu ‘umuda yolculukta’ yaşamını kaybedenlerle ilgili haberleri, gazeteler, televizyonlar, internet siteleri artık adeta rutin bir durummuş gibi aktarıyor. Ancak son olarak Bodrum’dan Yunanistan’a umut mültecileri taşıyan bir teknenin batması sonrasında kıyıya vuran bir çocuğun cansız bedeninin görüntüleri tüm dünyayı derinden sarstı. Hemen ardından da Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen ve Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den Avusturya’ya doğru yürüyüşe geçerek, sınıra ulaşmaya çalışan binlerce mülteci dünyanın gündemine oturdu.

Macaristanlı yetkililerin Almanya’ya giden trenlere binmelerine izin vermediği mültecilerle ilgili dramatik durumun sona erdirilmesi için Almanya Başbakanı Merkel ile Avusturyalı mevkidaşı Faymann’ın araya girmesi ile mülteciler gece saatlerinde otobüslerle Macaristan-Avusturya sınırına getirildi, oradan da Avusturya’ya geçtiler.

Avusturya polisi gün içinde 10 bin sığınmacının Macaristan sınırını geçerek ülkeye gireceğinden yola çıkıyor. Sığınmacıların büyük bir bölümünün buradan yola devam edip Almanya’ya geçmeleri bekleniyor. Geçen günlerde yapılan röportaj ve haberlerde, sığınmacıların çoğunluğu Almanya'ya gitmek istediklerini ifade etmişti.

Bu arada yaşanan son gelişmelere paralel, mülteci krizinin bir AB krizine dönüştüğü savunuluyor. Berlin’de yapılan yorumlarda konuyla ilgili AB ülkelerinin ortak bir tavır izleyemedikleri, tersine karşılıklı olarak birbirlerini suçladıkları belirtiliyor.

AB’nin Doğu Avrupa’da bulunan Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi üyeleri en başta Almanya’yı krizden sorumlu tutuyor. Söz konusu blok Almanya‘nın, mültecilere kucak açarak, Suriye ve Afganistan’daki insanları Avrupa’ya gelmek için cesaretlendirdiğini savunuyor ve kendilerinin mülteci almayacağının altını çiziyor.

Macaristan sınırlarına tel örgülerden örülen duvarların ve son yaşananların Avrupa Birliği’nin değerleri ile çakıştığını söyleyen Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Fraksiyonu üyesi İsmail Ertuğ, birliğin ciddi bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor.

Mülteci krizine çözüm olarak ortak bir AB Sığınmacı Dairesi’nin oluşturulmasından yana olan Almanya, mültecilerin Avrupa’nın sınır ülkelerinde toplanmasını, iltica dilekçeleri incelendikten sonra kabul edilenlerin adil biçimde AB ülkelerine dağıtılmasını istiyor. Ancak başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere üyelerin büyük bölümü kuralların değiştirilmesine yanaşmıyor.

“Avrupa'nın kazanımlarını tehdit altında” diyen milletvekili İsmail Ertuğ, krizden çıkış için mültecilerin üye ülkeler arasında nasıl paylaşılacağına karar verilmesine alternatif olmadığını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Avrupa Birliği tırmanan krizinin masaya yatırılması için Birlik üyelerine 14 Eylül’de olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı. Toplantıda sığınmacı politikası konusunda acil önlemlerin ele alınarak, somut adımların kararlaştırılması ve bir sonraki resmi buluşmanın yapılacağı 8 Ekim’de de kararların resmiyet kazanması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG