Erişilebilirlik

Mülteci Kamplarında Yeşil Enerji Projesi


Mülteci Kamplarında Yeşil Enerji Projesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

İnsani yardım örgütleri ve bir İngiliz düşünce kuruluşunun hazırladığı rapora göre mülteci kamplarına daha etkili yöntemlerle enerji sağlayarak hem milyonlarca dolar tasarruf sağlanabilir hem de binlerce kişinin hayatı kurtarılabilir. Araştırmacılar, özel sektörü, yeni teknolojileri mültecilere götürmeye teşvik etmek için çabalıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan insanların sayısı neredeyse 60 milyonu buldu.

Mülteci kampları giderek büyürken bu kampları işletmek için gereken kaynaklar azalıyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House ve insani yardım örgütlerinin ortaklığıyla yeni kurulan bir enerji girişimi, elektriğin mülteci kamplarına ulaştırılması ve kullanılmasında değişiklikler yapılması çağrısında bulunuyor.

Glada Lahn, mülteci kamplarında yaşayanların hayat standardını yükseltmek ve aynı zamanda uzun vadede enerji tasarrufu yapmak için elinde büyük bir fırsat olduğunu söylüyor.

Ürdün’ün Suriye sınırındaki Zatari kampının elektrik faturasının 8 milyon 700 bin doları bulması üzerine Birleşmiş Milletler, kesintiye gitmek zorunda kaldı.

Mülteci kamplarında yaşayanların yüzde 90’ının elektriğe erişimi yok. Yüzde 80’iyse yemek pişirmek için odun ateşi kullanıyor.

Glada Lahn, enerji tasarruflu ocaklar ve güneş enerjisiyle çalışan lambalarla yılda 323 milyon dolar tasarruf yapılabileceğini ve bu şekilde yapılan yatırımların kısa sürede masrafını çıkarmış olacağını söylüyor.

Fosil yakıtlar ve odun insan sağlığına da zarar veriyor. Her yıl 20 bin mültecinin iç mekanlarda odun ateşiyle yemek pişirilirken zehirlenerek öldüğü tahmin ediliyor.

Öte yandan özellikle kadınlar için yakıt bulmaya gitmek oldukça tehlikeli.

Glada Lahn, “Kadınlar aydınlatma olmayan yerlerde gece çadırlarından çıkmak istemiyor. Çıktıkları takdirde ise kaza ve saldırı tehdidiyle karşı karşıyalar. Çok sayıda kadın ve kızın odun toplamak için çadırlarından ayrıldıktan sonra tecavüze ya da başka saldırılara uğrama riskiyle karşılaştıklarını biliyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Evsahibi ülkelerse mültecilere kalıcı hizmetler sunma konusunda isteksiz.

Uzmanlar, yeşil enerji teknolojilerinin hem hayat kurtarabileceği hem de mültecilerin hayat standartlarını büyük ölçüde iyileştirebileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG