Erişilebilirlik

Mülteci Kampında Büyüdü ABD’de Siyaseti Seçti


İlhan Omar
İlhan Omar

Amerika’nın Minneapolis kentinde yapılan eyalet ön seçimlerinde Somali uyruklu Amerikalı İlhan Omar Demokrat İşçi ve Köylüler partisinden adaylığını kesinleştirdi. Kasım’daki seçimlerden zaferle çıkmasına kesin gözüyle bakılan Ömer’in, ilk Somali uyruklu eyalet meclisi üyesi olması bekleniyor.

İlhan Omar, ön seçimlerinde, 40 yıldır eyalet meclisi üyeliği yapan rakibi Pyllis Kahn’ı mağlup etti.

Ön seçimler sonrasında konuşan Omar “Aralıksız bir kampanya yürüttük ve Allah’ın izniyle sonunda başardık” dedi. Omar, bölgedeki seçmeni birleştirmek ve oylarını kazanmak için çok çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Sevinç gözyaşları döken Omar’i parti binasına girişte, Somali uyruklu bir grup ve diğer destekçileri sloganlar ve alkışlar eşliğinde karşıladı.

Kalabalığa seslenen Omar “Bu akşam tarih yazdık ve bu tarih bölgemizin geleceğini ve yeni bir dönemi temsil ediyor. Bu akşam sizin gücünüz kazandı,” şeklinde seslendi.

İlhan Omar, Somali’de de bir zafer konuşması yaptı.

Omar’ı destekleyen Hafsa Musa Nuh “Bu muhteşem anı bekliyordum. Müslüman, Somali uyruklu ve mülteci olması onun bu zaferini tarihi yapıyor,” diyerek sevincini dile getirdi.

33 yaşındaki Omar, Somali’de doğdu ancak ülkesindeki iç savaştan kaçan ailesiyle birlikte dört yıl Kenya’da bir mülteci kampında kaldı.

Omar, Minnapolis’te Somali uyruklu Amerikalı nüfusun yoğun olduğu Cedar-Riverside bölgesine yaşıyor. Bu bölgede yaklaşık 20 yıl yaşayan Ömer kısa süre önce siyasete atılmaya karar vermiş.

Omar, Kasım ayındaki seçimlerde, Minnesota Temsilciler Meclisi’ne girebilmek için Cumhuriyetçi Abdimalik Askar ile yarışacak.

Minneapolis, Amerika’da Somali uyrukluların en yoğun yaşadığı kent olarak biliniyor. 2013’te Minneapolis Belediye Meclisi’ne seçilen Abdi Warsame, şimdiye kadar ülke genelinde seçilmiş en yüksek seviyeli Somali uyruklu siyasetçi olarak tanınıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG