Erişilebilirlik

Mülteci Çocuklar Arasında Eğitim Krizi


Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, yaşları 5 ile 17 arasında değişen 3.5 milyondan fazla mülteci çocuğun geçen yıl okula gitmediğini açıkladı. Bu, hem çocukların geleceği hem de toplumun refahı için büyük bir kayıp. BM Mülteciler Dairesi’nin raporunda, bu durum “mülteci çocuklar arasında eğitim krizi” olarak niteleniyor.

Dünyadaki 17 milyon mültecinin yarısını çocuklar oluşturuyor. Ancak bu çocukların çoğu, okula gidemediği için üretken bir geleceğe sahip olma fırsatını kaçırıyor.

Mülteciler Dairesi, milyonlarca çocuğun eğitim durumunun görmezden gelinmesinin BM’nin sağlık, refah, eşitlik ve barış konularındaki “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin ilerlemesini engelleyeceğine dikkat çekiyor.

BM: Mülteci çocukların yüzde 61'i ilkokula gidiyor

Dairenin raporuna göre, dünyadaki çocukların yüzde 91’i ilkokula gidiyor, ancak bu oran mülteci çocuklar arasında yalnızca yüzde 61.

Bu rakam özellikle yoksul ülkelerde müllteci çocukların yaşı büyüdükçe ani olarak düşüyor. Ergenlik çağındaki çok az çocuk ortaokula gidiyor ve üniversiteye gidenlerin oranıysa yüzde 1’i geçmiyor.

BM Mülteciler Dairesi Sözcüsü Cecile Pouilly, Cenevre’de Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, mülteci çocukların eğitime erişiminin engellenmesinin öngörüsüzlük olduğunu söyledi.

Pouilly, “Düşük gelirli ülkelere sığınan mültecilerin eğitime erişiminin sağlanması için daha fazla desteğe ihtiyaç var. Bu hayati bir ihtiyaç. Biliyoruz ki bu mülteci çocuklar bir gün memleketlerine geri dönecek ve ülkelerinin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunacaklar. Onlar geleceğin kendisi. Eğer biz onların geleceğine yatırım yapmazsak, dünyanın geleceğine yatırım yapmamış oluruz” dedi.

BM Mülteciler Dairesi, hükümetleri mülteci çocukları ulusal eğitim sistemlerine dahil etmeye çağırdı.

Daire ayrıca mülteci çocukların yetkin öğretmenler tarafından eğitilmeleri için daha çok çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG