Erişilebilirlik

Mülteci Anlaşması’nı Kurtarma Çabaları


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde katıldığı her toplantıda AB ile yapılan anlaşmayı eleştiriyor. Erdoğan, Türkiye’nin 3 milyon mülteciyi aldığını ama Avrupa Birliği’nin sadece baktığını söyledi.

Erdoğan, Avrupa Birliği’nin köpekler ve eşcinsel haklarını Suriyeli mültecilerden daha fazla önemsediğini kaydetti.

Erdoğan bu açıklamaları yaparken, Avrupa Birliği de vize serbestisi için Türkiye’den terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmasında ısrar ediyor.

Vize serbestisi AB tarafından Türkiye’nin mültecileri geri alması karşılığında Brüksel’in Ankara’ya verdiği sözdü. Siyasi danışman Atilla Yeşilada’ya göre Erdoğan terör yasasında değişiklik yapmayacak. Yeşilada, “Kriz bekleyebiliriz” diyor ve AKP’den Burhan Kuzu’nun “bütün mültecileri Suriye’ye göndermeliyiz” açıklamasını hatırlatıyor.

Hükümet yanlısı bir gazeteci mültecilere “bavullarınızı hazırlayın” mesajı verdi.

Erdoğan, PKK ve IŞİD tehditlerine karşı terör yasasında değişiklik yapmaya yanaşmıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Kadri Gürsel’e göre ise Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma Cumhurbaşkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki gerilimin kurbanı.

Gürsel, Avrupa Birliği’nin Davutoğlu’na mülteci krizinde bir başarı hikayesi için en iyi teklifini sunduğunu, ancak Erdoğan’ın kendisi dışında bir başarı hikayesini duymayı sevmediğini ve bu nedenle de anlaşmayı siyasi yollarla öldürmeye çalıştığını söylüyor.

Avrupa Birliği yetkilileri ise kördüğümden çıkmanın yollarını arıyor. Anlaşmadan bu yana Türkiye’den Yunanistan’a giden sığınmacı sayısı yüzde 90 azaldı.

Uzmanlar, mülteci konusunun Erdoğan’a avantaj kazandırdığını belirtiyor ama Yeşilada bunun kısa ömürlü olabileceğini kaydediyor.

Yeşilada’ya göre Avrupalılar, Almanya reddetse de Suriyeli mültecileri Yunan adalarında tutmaya çalışıyor. Yeşilada, 6 milyar Euro yardımın Yunanistan’a yönlendirileceğini ve üyelik müzakerelerinde yeni bir donma sürecine girileceğini, Avrupa’nın insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak sertleşeceğini ve Türkiye’nin yavaşça Batı dünyasından dışlanacağını kaydetti.

Anlaşmanın mimarı Almanya Başbakanı Angela Merkel gelecek hafta İstanbul’da Birleşmiş Milletler Yardım Zirvesi sırasında Başbakan’la görüşecek. Gözlemciler bunun mülteci anlaşmasını kurtarmak için son şans olabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG