Erişilebilirlik

Mullen: 'Kuzey Kore Tek Bir Saldırıyla Yetinmeyebilir'


Amerika Genelkurmay Başkanı, Kuzey Kore’nin kışkırtma amaçlı yeni bir saldırı düzenlemesinden kaygı duyduğunu açıkladı.

Oramiral Michael Mulen televizyona yaptığı açıklamda, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong İl’in­ tek bir saldırıyla yetinmesini beklemediğini söyledi.

Kuzey Kore sorununun, bugün Tokyo’da görüşmesi beklenen Çin ve Japonya başbakanları Wen Jiabao ve Yukio Hatoyama’nın gündeminde olması bekleniyor.

Wen, Japonya’ya Güney Kore’de düzenlenen üçlü zirveden sonra geçti. Jeju adasında yapılan üçlü zirveye Wen’in yanısıra, Japonya Başbakanı Hatoyama ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak katıldı.

Çin Başbakanı Wen, zirve sonrası iki Kore arasındaki uyuşmazlığa “acil çözüm” bulunması gerektiğini söyledi; ancak Kuzey Kore’yi suçlayan ve BM Güvenlik Konseyini harekete geçmeyen çağıran Hatoyama ve Lee’ye katılmadı.

Güney Kore’ye ait savaş gemisi, 26 Mart’ta, bir Kuzey Kore denizaltısından atıldığı iddia edilen torpille batmış ve saldırıda 46 denizci ölmüştü.

Kuzey Kore, soruşturmanın uluslararası bir heyet tarafından yapılmış olmasına rağmen olayda rolü olduğu iddiasını reddediyor.

Japonya Başbakanı Hatoyama, Seul hükümetinin Kuzey Kore’ye karşı alacağı her türlü kararı desteklemeye hazır olduğunu söylüyor.

Giderek artan gerginlik nedeniyle Güney Kore ordusu ve Güney Kore’deki yaklaşık 45 bin Amerikan askeri alarma geçirildi.

XS
SM
MD
LG