Erişilebilirlik

Muhtarlık Yıkılınca Muhtar Seyyar Oldu


Muhsin Sanay ve Abdullah Çelik
Muhsin Sanay ve Abdullah Çelik

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki olaylarda muhtarlık büroları hasar gören muhtarlar, seyyar çalışmaya başladı. Güne mahalle içinde tur atarak başlayan muhtarlar, mahalle sakinlerinin taleplerini gezerek karşılıyor.

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallerde, günlük hayat olağan akışı içinde devam ediyor. İşyerleri kısmen açılırken, mahallerde çatışmaların izleri hala taze. Sabahın erken saatlerinde mahallede gezen iki kişi dikkat çekiyor. İnsanları bu iki kişiyi durdurup, bazen hal hatır, bazen sorular soruyor. Gezenlerden biri Ziya Gökalp Mahalle Muhtarı Muhsin Sanay, diğeri ise Lalebey Mahalle Muhtarı Abdullah Çelik.

Her iki mahalle de sokağa çıkma yasağı ve çatışmalara sahne oldu. Çatışmalar uzun sürmese de etkisi yıkıcı oldu. 786 haneli Ziya Gökalp Mahallesinin Muhtarı Muhsin Sanay, hem işyerini hem de muhtarlık bürosunu kaybetti.Çalışacak mekanı kalmayan Muhtar seyyar hizmet vermeye başladı. Muhtarlık mührünü cebine koyan Sanay, güne mahallede tur atarak, mahalle sakinlerine görünerek başlıyor. Tur ardından bir yerde oturduğunu söyleyen Sanay,“ Vatandaşa hizmet vermek için ya mahallede duruyoruz ya da sokakları geziyoruz. Telefonlarımız mahalle sakinlerimizde var, onlar arıyor gidip işlerini görüyoruz. Özellikle kimlik kayıplarında, fakirlik belgesinde, yardım konularında ikamet belgesi için arıyorlar gidip işlerini görüyoruz. Telefonla arıyorlar yerlerini bildiriyorlar, ya ben gidiyorum ya da ben yerimi bildiriyorum onlar geliyor. Kaymakamlık ya da nüfus önünde bekliyoruz. Ya da mahalle içinde bekliyoruz. İster istemez zor oluyor hem bizim açımızdan, hem vatandaş açısından” dedi. Sanay, bürosunu kaybettiği günden beri seyyar çalıştığını söyledi.

Muhsin Sanay ve Abdullah Çelik
Muhsin Sanay ve Abdullah Çelik

750 haneli Lalebey Mahalle Muhtarı Abdullah Çelik’in durumu da benzer. Muhtarlık olarak kullandığı bakkal dükkanı hasar gördü. Gününün büyük bölümünü mahallede gezerek geçiren Çelik, “Mahallemi terk etmem, ben gitsem halk ta gider. ‘Muhtar gitti demek ki bir şey var’ diye onlar da gider. Halkın içindeyim, geziyorum. Herkese ulaşmaya çalışıyorum, telefonum var. İşi olan arıyor, gidip yardımcı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG