Erişilebilirlik

Muhtar Kent: 'ABD'de İş Yapmak Çin'den Daha Zor'


Muhtar Kent
Muhtar Kent

Coca Cola şirketi yönetim kurulu başkanı Muhtar Kent, Amerika’da iş yapmanın Çin’den daha zorlaştığını söyledi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Coca Cola’nın Türk yöneticisi, Amerika’daki siyasi çekişmeler ve­ eskimiş vergi hukukunun, iç piyasaların rekabet gücünü azalttığını vurguladı.

Çin’i “iyi idare edilebilen bir şirkete” benzeten Muhtar Kent, bu ülkede iş kurmanın daha kolay olduğunu, Pekin hükümetinin dış yatırımlara kolaylık sağladığını ve yerel hükümetlerin yatırım çekmek için birbirleriyle rekabet ettiğini söyledi.

Şirket, tüm dünyadaki satışlarının yüzde 7’sini oluşturun Çin pazarında yatırımlarını önümüzdeki üç yıl içide 4 milyar dolar arttırmayı hedefliyor.

Muhtar Kent, Amerika’nın vergi yükünün ve siyasi kutuplaşmanın, işletmeler için belirsizlik ortamı yarattığını, yatırımlara da zarar verdiğini söyleyerek, Washington’a vergi hukukunu 21’inci yüzyıla uygun şekilde güncelleme çağrısında bulundu.

New York’taki Clinton Küresel Girişimi Konferansı’nda konuşan Muhtar Kent, Amerikan hükümetinin özellikle yurtdışından para getiren şirketlere uyguladığı vergi düzenlemelerini eleştirdi, “Bir Amerikan şirketi olarak günümüz dünyasında Çinli, Rus, Avrupalı ve Japon şirketlerle iş yapıyorsanız, kesinlikle dezavantajlı durumdasınız demektir. Çin ya da İsviçre şirketleri ülkeleri dışında kazandıkları paralarla istediklerini yapıyor, ama biz paramızı Amerika’ya getirmek istediğimizde, üzerimize kocaman bir vergi yükü bindiriliyor,” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG