Erişilebilirlik

İnce Yüzde 51 Oy İddiasıyla Memleket Hareketi Başlattı


CHP’nin 24 Haziran 2018 seçimindeki Cumhurbaşkanlığı adayı Muharrem İnce, gelecek seçimde yüzde 51 oy alabileceği iddiasıyla, “CHP’yi de kurtaracak” diyerek 4 Eylül’de Sivas’ta “Memleket Hareketi” başlatacağını açıkladı.

İnce, 24 Haziran gecesi Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybedildiğinde hem kendisi hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklama yapılmamasıyla başlayan süreçte, CHP içindeki tepkili ve muhalif tavrını koruyor. İnce, o dönemde CHP yönetimince Cumhurbaşkanlığı adaylığına gerekli destek verilmediğini ve tam tersine seçimi kazanmaması için çalışıldığını savunarak, Kılıçdaroğlu başta olmak üzere parti yönetimini suçluyor. İnce, bu suçlamaları kapsamında, CHP’nin sağa kaydığını belirterek parti içerisinden gelecek seçimde aday göstermek yerine “ittifak” çerçevesinde parti dışından birisini Cumhurbaşkanlığı adayı göstermesine karşı çıkıyor.

İnce Yüzde 51 Oy İddiasıyla Memleket Hareketi Başlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Millet İttifakı” çatısı altında Erdoğan’ın yüzde 51 oy almasını engellemek amacıyla CHP’nin ortak aday göstermesi arayışı içindeki Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine karşı muhalefetini bugün itibariyle harekete dönüştürdüğünü duyurdu. İnce, normal koşullarda, Kasım 2023’de yapılması planlanan genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini işaret ederek “bin günlük” bir süreç için “Memleket Hareketi” başlattığını söyledi.

İnce gazetecilerden soru almadı

Muharrem İnce, yaklaşık yüz basın mensubunun katılımıyla yapılan basın toplantısında, gündemdeki tartışmalar bağlamında kendisine sorular yönelterek, bunları kendisi yanıtladı ve gazeteciler sorular sormak istediğinde salondan hızlıca ayrıldı. İnce’nin soru almaması, özellikle Corona virüsü vakalarında artış yaşanan bugünlerde soru sorma hakkı tanınmayacak olmamasına rağmen kapalı bir salona davet edilmiş gazeteciler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu durum, İnce’nin açıklamasıyla yürüteceği hareket sürecinde CHP’den ayrılacak mı, amacı Cumhurbaşkanlığı adayı gösterilmek mi gibi pek çok soruyu da yanıtsız bıraktı.

Sonrasında İnce’nin görüş ve önerileri almak üzere Twitter’da e-posta adresi paylaştığı görüldü.

İnce Türkiye’ye yüzde 50+1 için seçenek sunduğunu iddia etti

Muharrem İnce, Ahmet Arif’in “Hasretinden Prangalar Eskittim” şiirinden alıntı yapmasının ardından “Herkes konuştu. Bilen de konuştu bilmeyen de konuştu. Şimdi Muharrem İnce konuşacak” diyerek açıklamalarına başladı.

İnce, “Ayrılsam bile CHP’yi yıpratmak için değil, kurtarmak için ayrılırım. AKP çökecek ama Türkiye’nin üzerine çökecektir. AKP çökerken CHP bir seçenek, alternatif, bir kurtarıcı rolü görmüyor. CHP bir gözlemci olarak sadece olayı seyrediyor, çökse de armut pişse ağzımıza düşse vazifesi görüyor. 'Ben gidersem ülke dağılır' diyenlerle 'Ben gidersem parti dağılır' diyenlerin ortak noktaları, oturdukları koltuklara duydukları aşktır. İşler kötü giderken kendi hatalarını dış mihraklara bağlayanlarla kendileri gibi düşünmeyenlere 'Sarayın adamı' deyip ihanetle suçlayanlar aynı yolun yolcusudur. Türkiye seçeneksiz değildir. Türkiye saray rejimine mecbur ve mahkum değildir. Türk seçmeni tutucu da değildir. Yüzde 80’i değişkendir. Bu defa şu adaya şu partiye oy vereceğim diye başlar. Ben inanıyorum ki Ecevit’in yüzde 42’si mümkündür. Hatta 50+1 de mümkündür. Biz Türkiye’ye bir seçenek sunuyoruz. Bizim başlattığımız hareket bir muhalefet hareketi değildir. Parti içi muhalefet hareketi hiç değildir. Amacımız karamsarlığı, umutsuzluğu yok etmek ve bir çıkış yolu göstermektir. Bu toprağın insanları en zor, en karanlık dönemlerde bile umudunu, cesaretini kaybetmemiş, küllerinden yeniden doğmasını bilmiştir. Türkiye’nin barışmaya, üretmeye ve adil bölüşmeye ihtiyacı vardır. Bugün başlattığımız hareket, Bin Günde Memleket Hareketi’dir” dedi.

CHP içinde yürüttüğü muhalefet hareketini ilk kez adlandırdığı gözlemlenen İnce’nin, “Memleket Hareketi” için bin günlük süre öngörmesi ise normal koşullarda Türkiye’nin genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimine Kasım 2023’de gidecek olmasıyla yorumlandı.

4 Eylül’de kadrosuyla kamuoyu karşısına çıkmayı planlıyor

Memleket Hareketi’nin finansmanını ve gücünü milletinden alacağını söyleyen İnce, “Bu hareketin kadrosu; alanında uzman, Türkiye sorunlarına kafa yoran, çözüm üreten kişilerden oluşmaktadır. Önümüzdeki günlerde bu kadroyla karşınıza çıkacağız. Zafer, hazırlanmaktır. Kadromuzla, söylemimizle, milletimizle zafere hazırlanıyoruz. Dolar 7,20’leri aşmışken, hukuk çökmüş, adalet can çekişirken, Akdeniz’de milli haklarımıza taarruz varken mu millet hiç hak etmediği sıkıntılarla boğuşuyorken yola çıkmanın tam zamanıdır. Bu nedenle 4 Eylül’de Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde Sivas’ta olacağız. Memleket hareketini hep birlikte başlatacağız” diye konuştu.

Bu ifadeleriyle 4 Eylül’de yeniden kameralar karşısına bir kadroyla birlikte çıkmayı planladığını açıklayan İnce, Memleket Hareketi’nin ilkelerini ve yapısını ise, “Memleket Hareketi’nin yol göstericisi, bu toprakların en büyük devrimcisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olacaktır. Bizim hareketimizde asla Atatürk düşmanları olmayacaktır. Bu hareket aklı ve bilimi esas alacaktır. Irk, dil, din mezhep, cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkacaktır. Kadına şiddete, çocuk istismarına en yüksek sesle karşı duracaktır. Bin Günde Memleket Hareketi endüstri 5.0’ı herkesten önce bilecek, izleyecek, uygulayacak, gençlerimizin yaratıcı düşüncelerine en üst düzeyde öncülük edecektir. Yolumuz zordur. Demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelesini başarıya ulaştıracağız. Bütün bu anlattıklarım bir cumhuriyet öğretmeninin hayalleri değildir. Bütün bu anlattıklarımın içinde bir cumhuriyet öğretmeninin ülkesiyle ilgili güzel düşleri vardır ama bunun içinde milletin haklı talepleri de vardır. İleride size tanıtacağım alanında uzman, daha önce siyasetle uğraşmamış arkadaşlarımla yollara düşeceğiz” diye açıkladı.

“CHP’li olmayan aday olursa CHP iktidarı olmaz” görüşünü anlattı

İnce, bu muhalefet hareketini Cumhurbaşkanı adayı olmak için başlattığı görüşüne ise “CHP hemen bir tüzük kurultayı toplasın, 'CHP’nin üyeleri cumhurbaşkanı adayını seçer' desinler. Bunun çözümü var. İnce’nin elindeki bu kozu alsınlar” yanıtını verdi.

“CHP iktidara yürürken İnce niye bunu yapıyor?” diye sorulduğunu kaydeden İnce, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ndeki mevcut duruma göre değerlendirmede bulunarak, “CHP iktidarı demek CHP genel başkanının cumhurbaşkanı olması demektir. Eğer Erdoğan’ın eski arkadaşlarından birini cumburbaşkanı adayı yapacaksak ben ona CHP iktidarı demem ki.
Bizim genel başkanın böyle bir iddiası yok. Böyle bir iddiası yoksa CHP’nin iktidara yürüdüğü hayal demektir. Erdoğan’ı ben de indirmek istiyorum” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın iktidarını sonlandırma amacıyla CHP’li olmayan adaya kesinlikle karşı olduğunu yineleyen İnce, eline aldığı iki su şişesiyle kendisini “Millet İttifakı”nın içindeki birisi olarak tanımladı. “Millet İttifakı’ndan ayrılıp Cumhur İttifakı’na mı geçiyorum? Ben Millet İttifakı’nın içindeyim. Millet İttifakı’nın içindeysem bırakın bu da ayrı bir umut olsun. Bölmek demek, bir taraftan alıp diğer tarafa taşımak demektir. Parlamenter sistem başkadır, 50+1 başkadır. Bölme olayı parlamenter sistemde vardır” diyen İnce, 24 Nisan’da CHP’liler dışında HDP’liler, AKP’liler, İyi Parti’liler, MHP’lilerden oy aldığını ve yine alınabileceğini savundu.

Saray’ın, Erdoğan’ın kendisini desteklemeyeceğini söyleyen İnce, Erdoğan’ın her kesimden oy alabilecek bir adayı, rakibini desteklemesinde mantık olmadığını ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimini seçimi kaybettirmekle nasıl suçladı?

İnce, “Türkiye’nin hem iktidar hem de muhalefet sorunu aynı anda vardır. Bu kötü gidişattan CHP de nasibini almıştır” diyerek CHP’nin artık demokratik geleneklerine uygun şekilde yönetilmediği görüşünü aktardı. İnce, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığında son milletvekili adayları belirlenirken ön seçim yapılmadığını ve son olarak TBMM’de CHP’nin grup başkanvekilleri için de vekilleri arasında seçim yapmadan atama yapıldığını söyledi.

İsmet İnönü’nün ileri yaşına rağmen katıldığı tüm CHP kurultaylarında tüm konuşmacıları dinlediğini, not aldığını belirten İnce, Kılıçdaroğlu’nun ise son kurultayda kendi konuşması ardından kimseyi dinlemeden salondan ayrılmasına tepki gösterdi.

İnce, 24 Haziran’da neden seçim gecesinde kameralar karşısına geçmediği, kamuoyuna açıklama yapmadığı yönündeki eleştirilere karşılık seçim döneminde Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimince kaybetmesi için çalışıldığını savundu. Kılıçdaroğlu’nun kendisine yakın 14 milletvekilini tam da seçim kampanyası döneminde aday listesine koymayarak cezalandırdığını kaydeden İnce, “Futbol maçını düşünün. Cumhurbaşkanı adayı teknik direktör. Genel başkan kulüp başkanı. Milletvekilleri de futbolcu. Başkan diyor ki ben futbol oynamam sen oyna. Takımı da ben yaparım diyor. Takımı da o yapıyor, oyuna ben çıkıyorum. Mitingde görevlendirdiğim arkadaşım (Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya) listeye konulmamış. Hangi moralle ben miting yapacağım? Sıfır moralle miting yaptırdılar bana. Televizyonlarda bir Kemal Bey’in reklamı bir benim. Kemal Bey'in reklamını neden veriyorsunuz, aday değil ki o. Aday benim. Talimat veriyorlar gazeteler televizyonlara, benim reklamlarımı kesiyorlar. Bu psikoloji altında bana miting yaptırıyorlar ve dünya siyaset tarihinin en yoğun mitingini yapıyorum. Moralimi bozmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Bana yakın isimleri aday yapmıyorlar, afişlerimi az asıyorlar, örgütlere az para yolluyorlar. Kazanmayayım diye ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

24 Nisan’da seçim sonuçları açıklanırken yaşananlarla ilgili “özür” de dilediği gözlemlenen İnce, “'Seçim gecesinde ne yapıyorsunuz' dedim. 'Bilgi verin' dedim, vermediler. Elde bilgi yok iken nasıl çıkacağım ben milletin karşısına. İkinci tura kaldım mı kalmadı mı bilmiyorum ki. Sabah oldu. 'Aldınız mı 180 bin tutanağı' dedim. 'Aldık' dediler. 'Peki, teşekkür ederiz' dedim. YSK’ya yazı yazdım. CHP kaç sandıkta gözlemci vermemiş? 13 bin sandıkta CHP’nin gözlemcisi yok. Yani 4 milyon oyu sokağa bırakmışlar. Peki, Erdoğan kaç oy az alsa ikinci tura kalacaktı? 1 milyon 300 bin oy. Gece yarası çıktı bizim genel başkan yardımcıları, 'Seçim ikinci tura kaldı' dediler. Nereden biliyorsunuz? Elinde belge yok ki senin. 4 milyon oyu sokağa bırakmışlar benden yalan söyleyip milletin karşısına çıkmamı istiyorlar. 'Bana neredeydin' diye soranlara, özür diliyorum onlardan. Krizi kötü yönetmiş olabilirim o yorgunlukla, ama unutmayın ki bana veri vermediler. Veremediler çünkü yoktu” diye konuştu.

Bu arada İnce’nin, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı belediyeler konusunda, “İstanbul’u, Ankara’yı, Hatay’ı, Mersin’i, Adana’yı, Antalya’yı bize Kürt vatandaşlarımız verdi. Ama seçimden sonra CHP, Kürt vatandaşlarımıza içten bir teşekkür edemedi. Utangaç mahcup, kapalı kapılar ardında teşekkür etti. Ben yüreğimi açarak Kürt vatandaşlara teşekkür ediyorum. Bu başarıyı küçümsemiyorum ama Kürtleri de yok sayamazsınız” sözleri dikkat çekti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG