Erişilebilirlik

Muhammed Mursi Tahrir Meydanı'ndaki Protestoculara Seslendi


Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda bekleyen onbinlerce kişiye seslendi.

Eylemciler, yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey’i protesto etmek amacıyla günlerdir Tahrir Meydanı’nda bekliyordu. Mursi kalabalığa, geçen yılki devrimde ölenlerin kanlarının “özgürlük ağacını suladığını” söyledi.

Yarın yemin ederek görevine başlayacak olan Mursi, seçimleri kazandığı açıklandığında Müslüman Kardeşler’deki görevinden istifa etti. Yeni cumhurbaşkanı, hükümetin Müslümanlar, Hristiyanlar ve kadınlar, herkesi kapsayacağını söyledi.

“Gerçek demokrasi” sözü veren Mursi, seçimde karşı adaylara oy veren kimsenin hakkın elinden almayacaklarını açıkladı.

Muhammed Mursi’nin, Yüksek Askeri Konsey’in yetki devri konusundaki taleplerine ödün vererek, yemin töreni için Anayasa Mahkemesi’ne gideceği bildirildi. Mursi, zaten Parlamento’da cumhurbaşkanlığı için yemin etmişti. Ancak Askeri Konsey, parlamentonun alt kanadının feshedildiğini hatırlatarak, bunu Anayasa Mahkemesi’de yapması gerektiğini bildirdi. Mahkeme, çoğunluk üyesi Müslüman Kardeşler’den oluşan parlamentonun alt kanadını, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı ve üçte bir üyenin seçiminin geçersiz olduğu gerekçesiyle feshetmişti.

Gözlemciler, bu yaşananları, Mısır’da Müslüman Kardeşler ve ordu arasında uzun sürecek yetki savaşının ilk aşaması olarak yorumluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG