Erişilebilirlik

Muhalefet YSK Nezdinde Sonuçlara İtiraz Edecek


16 Nisan referandumunda Yüksek Seçim Kurulu ile birlikte iki veri kaynağından biri olan Anadolu Ajansı, Türkiye saatiyle 20.40 itibariyle oylarının %98,31’inin sayıldığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’na göre, oyların %51,32’si Anayasa değişikliklerine “evet” derken, %48,68’i karşı oy kullandı.

Yüksek Seçim Kurulu ise aynı dakikalarda oyların %87’sinin sayıldığını ve evet oyları %51,96 bilgisini geçiyordu.

YSK’dan kendilerine ulaşan verilerin bir süre kesintiye uğradığını açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi, sonuçlara itiraz edecek.

CHP: 2,5 milyon sıkıntılı oy var

Partisinin genel merkezinde basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, 1,5 milyona yakın geçersiz sayılması gereken oyun YSK tarafından geçerli sayıldığını iddia etti.

İlçe seçim kurulundaki partilere “yerlerinizi terk etmeyin” çağrısında bulunan Aksünger, “Biz bu savaşı kazanacağız. 1,5 milyona yakın geçersiz sayılması gereken oy YSK tarafından onaylanmıştır arkadaşlar. Kolluk kuvvetleriyle, bütün müşahitlerimiz engellenmiştir. Güneydoğu'da müşahitler dışarıya çıkartılmıştır. Bu kendini devlet zannedenler kaybedecek. Bu tamamen geçersizdir. Bunu buradan deklare ediyoruz. YSK'nın bu saatten sonra meşruiyeti tartışılır. Avukatlarımız terk etmesin. Şimdiden herkese ben hayırlı olsun diyorum. Biz şekil şartının dışında, şu anda içeriğine itiraz edeceğimiz yüzde 37 var. Bu yüzde 60'ı da bulacak. Sabahtan beri biz ihlalleri tespit etmiş durumdayız. 2,5 milyon sıkıntılı oy var bizim gözümüzde” dedi.

Anadolu Ajansı’nın manipülasyon yaptığını iddia eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, 45 dakika boyunca YSK’nın sistem çökmesi bahanesiyle partilerine veri aktarmamasını da eleştirdi.

HDP: Sandıkların 3’te 2’sine itiraz edeceğiz

Halkların Demokratik Partisi de aynı ana muhalefet partisi gibi seçim sonuçlarına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan HDP Meclis Grup Başkan Vekili ve İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, sandıklardan gelen tutanaklarla açıklanan sonuçlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyledi.

Kerestecioğlu, “Elimizdeki en az 668 tutanakta farklı rakamlar var. Üstelik büyük kentlerde sayımlar henüz bize göre bitmedi. Sandıkların 3’te 2’sine itiraz edeceğiz. Her yerde usulsüzlükler yapıldı. Anadolu Ajansı’nın ciddi manipülasyon yaptığını düşünüyoruz. %67’lerden başlayıp 51’ler seviyesine düşürdüler. İzmir Ankara ve İstanbul’da ‘hayır’ın kazandığı bir seçimde Türkiye’de ‘hayır’ın kazanması ciddi şaibeli bir durum” dedi.

Filiz Kerestecioğlu, televizyonların kendilerine sansür uyguladıkları için görüşlerini ifade etme fırsatı bulamadıklarını da sözlerine ekledi.

Meral Akşener: YSK’nın mühürsüz oy kabulü skandal, Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor

Referandum kampanya sürecinin en aktif figürlerinden biri olan MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener de sonuçlardan ve YSK’nın tavrından rahatsız.

Fox TV canlı yayına bağlanan Akşener, “YSK'nın mühürsüz pusulaları kabul etmesi büyük bir skandaldır. Bu konu üzerinde iki milletvekili arkadaşımız YSK'da ve gereken itirazları yapıyorlar. Diğer taraftan YSK bünyesinden aldığımız bilgi henüz çıkan sonuçlar YSK'ya girilmemiş durumda. Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor. Yazıklar olsun hepimizin vergisiyle hareket eden devlet kurumu olan Anadolu Ajansı açıkça manipüle ediyor sonuçları” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG