Erişilebilirlik

Muhalefet Albayrak’la İlgili Açıklama İstiyor


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili tartışmada halen Cumhurbaşkanlığı’nca açıklama yapılmazken, ekonomik istikrarsızlık yaşanan bir dönemde, Albayrak'ın istifada “ciddiyetsizlik” yaşandığını belirterek tepki gösteriyor

Albayrak’ın Instagram’dan yaptığı açıklamayla Pazar günü saat 18.40 civarında istifa ettiğini kamuoyuna duyurması ve aynı dakikalarda Twitter’daki hesabına erişilememesi üzerinden saatler geçti. Ancak AKP’lilerce de istifaya ilişkin değerlendirmeler paylaşılmaya başlanmasına rağmen halen Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan resmi açıklamanın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’nca da açıklamada bulunulmaması tartışmayı büyüttü.

Muhalefet partileri, Albayrak’ın aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olması dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi önemli bir bakanlık koltuğuyla ilgili istifa meselesine “aile” ekseninde yaklaşıldığı eleştirisinde bulunuyor.

CHP: "Aile kavgası ekonomiyi batırıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Albayrak’ın istifasıyla ilgili resmi makamlarca resmi açıklama yapılmamasına tepki gösterdi. Albayrak’ın Erdoğan’ın damadı olması nedeniyle “aile kavgası” yorumunda bulunan Öztrak, “Ülke ekonomik buhranda. Saatlerdir Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti mi belli değil. Aile kavgası ekonomiyi batırıyor. Milletimiz tek adam rejiminin kaprislerini çekmek zorunda değil” paylaşımı yaptı.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de Albayrak’ın istifasıyla ilgili resmi bir yaklaşım sergilenmemesi nedeniyle Türkiye’nin zarar gördüğüne işaret etti. Böke, “Aile şirketine çevirdikleri devlet yönetiminde bakan istifası aile işine dönüşmüş vaziyette! İstifa edip-etmediği dahi açıklanamaz halde. 'Şahsım düzeni' ağır bir buhran yaratıyor. Bu kadim memleket bunu hak etmiyor. Türkiye bir aileden büyüktür! Bu düzeni değiştireceğiz!” mesajını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “4 saattir millet; "Yetmez ama evet" diyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın istifası devlet şûrasında değil, aile şûrasında değerlendiriliyor. Bakalım göreceğiz. Damat 1'den büyük mü?” tepkisini gösterdi.

Akşener: "Sayın Erdoğan bir yol ayrımındasın"

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, Albayrak'ın istifa açıklaması sonrasında 3 Kasım'daki son parti grup toplantısında, ekonomi nedeniyle "damat bakan" olarak hedef aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ilişkin yaptığı açıklamaların videosunu yeniden paylaştı. Akşener, sözkonusu paylaşımda grup konuşmasında da kullandığı "Bir yol ayrımındasın Sayın Erdoğan. Ya milletini seçip gerekeni yapacaksın ya da damadını seçip ilk sandıkta gideceksin" görüşlerini paylaştı.

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır da “Millî ekonomi anlayışınızın sadece ranttan ibaret olduğunu, devleti döviz borcuna boğduğunuzu; çiftçiden, emekliye, esnafa gence kadar herkes biliyor. Türk ekonomisinin bu hâlde olmasının bizatihi sebebi ranta ve dövize düşkün zihniyetiniz. Darısı diğerlerinin başına...” sözleriyle Albayrak’ın istifasını değerlendirdi.

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da “Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz böyle bir dönemde; Maliye Bakanı istifa etti mi etmedi mi? İstifa kabul edilecek mi edilmeyecek mi? Hesabı hacklendi mi hacklenmedi mi? Hacklenmediyse instagram üzerinden istifa olur mu? Bu sorulara bir zahmet iktidar cevap versin” tepkisini gösterdi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci de, “'Bir ülke nasıl kötü yönetilir'in en güzel cevabı bu akşam yaşadıklarımızdır. Sorun istifa değil, sorun konuşamayan Türkiye’dir. Sorun, bu milletin kaynaklarını damadın kariyer planlamasına heba eden, demokrasimizi ve ekonomimizi çökerten sistemin ta kendisidir. Tam demokrasi gelecek!” tepki mesajını paylaştı.

Resmi Gazete ile de istifa düğümü çözülmedi

Bu arada gece yarısında 9 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de dijital ortamda yayımlandı. Berat Albayrak’ın istifası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildiyse Resmi Gazete’de yayımlanacak bir kararla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yeni bakan ataması yapılabileceği iddiası gündemdeydi. Ancak Resmi Gazete’de herhangi bir bakan görevden alma ve bakan atama kararı olmadığı görüldü.

Ankara kulislerindeki “Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde değişiklik olacağı” iddiasıyla ilgili sorular da şu aşamada yanıtsız kaldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın görevden alındığı 28 Mart 2020’de, Resmi Gazete ise geceyarısı yayımlanmamıştı. Saat 02.00’de yayımlandığında ise Turhan’ın görevden alındığı ve yerine atama yapıldığına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi dikkat çekmişti.

Turhan, 9 Temmuz 2018'de Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görevden aldığı ilk bakan olmuştu. Turhan’ın yerine aynı gece o dönemki bakan yardımcısı Adil Karaismailoğlu getirilmişti.

Süleyman Soylu sürecinde 2 saat 20 dakika sonra açıklama gelmişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, yine bir Pazar günü olan 12 Nisan 2020’de Twitter hesabı ve İçişleri Bakanlığı’nın basını bilgilendirme grubunda eş zamanlı olarak saat 21.24’te yazılı bir açıklama paylaşarak bakanlık görevinden istifasını açıklamıştı.

Soylu’nun istifasıyla birlikte Albayrak’ın istifası sonrasında görevde kalması dilekleri içeren paylaşımlar yine AKP’li isimlerce yapılmıştı. Soylu’nun istifasına karşı sosyal medyada adeta bir dalga da yaratılmıştı ve iki saat 20 dakika sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan adına yazılı açıklama gelmişti. Soylu’nun istifasını Erdoğan’ın kabul etmediğini Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aynı gün saat 23.44’te yazılı açıklamayla duyurmuştu.

Soylu’nun istifasına olumlu yanıt verilmesiyle ilgili açıklamada, "15 Temmuz darbe girişiminin hemen arkasından İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Sayın Süleyman Soylu, bugüne kadar başarılı çalışmalarıyla milletimizin takdirini kazanmıştır. Terör örgütlerinin ülkemizdeki eylem kapasitelerinin önemli ölçüde azaltılmasında Sayın Bakanımızın yürüttüğü kararlı mücadelenin büyük payı vardır. Aynı şekilde deprem gibi doğal afetlerin ardından yapılan çalışmalarda da, İçişleri Bakanımız sürekli sahada olarak güçlü bir koordinasyon gerçekleştirmiştir. Corona virüs salgının sağlık hizmetleri, gıda tedariki ve kamu güvenliği boyutu da bulunduğu bir gerçektir. İçişleri Bakanımız, bir ayı aşkın süredir yürüttüğü başarılı çalışmalarıyla, bu süreçte ülkemizde kamu güvenliği konusunda hiçbir sıkıntı çekilmemesini temin etmiştir. Sayın Bakanımız istifa talebini sayın Cumhurbaşkanımıza sunmuş, Cumhurbaşkanımız bu talebi uygun bulmadığını kendisine ifade etmiştir. Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir" denilmişti.

Bunun ardından AKP’yle birlikte Cumhur İttifakı ortağı konumunda olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de Soylu’nun görevinde kalmasından duyduğu memnuniyeti Twitter mesajıyla paylaşmıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG