Erişilebilirlik

‘Müftülüklere Nikah Yetkisi’ Protestosuna TBMM’de Gazlı Müdahale


‘Müftülüklere Nikah Yetkisi’ Protestosuna TBMM’de Gazlı Müdahale
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemindeki müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini sağlayacak yasa tasarısını protesto eylemlerine polis müdahalesi sertleşiyor. Öte yandan ana muhalefet partisi CHP tasarının laikliğe aykırı olduğunu bildirdi.

Müftülüklere nikah yetkisi tanıyacak “Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, TBMM İçişleri Komisyonu’nda CHP ile HDP’nin muhalefetine rağmen AKP’nin geri adım atmamasıyla geçti. Böylece TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak tasarıyla müftülüklere dolayısıyla da imamlara resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi yasalaşma yolunda önemli bir adım atıldı. Komisyon’daki görüşmeler boyunca kadın haklarını savunan sivil toplum örgütlerince düzenlenen eylemlere ve yapılan çağrılara rağmen tasarıdaki hükümden vazgeçilmedi.

Erdoğan: “İsteseniz de istemeseniz de geçecek”

Son olarak AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, parti grubuna bu yasa tasarısını kabul etmeleri gerektiğini bildirdi. Erdoğan, “Bunlar milleti tanımadıkları gibi kanun da bilmiyorlar. Bizim vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti, resmi nikah kıydığı zaman onunla yetinmiyor, hocaya gidiyor, kayıt dışı bir nikah da orada kıyıyor. Bu gerçekleri göz önüne almak lazım. ‘Laikliğe aykırı’ diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor. Onları da örnek gösterirken bunu kendime zül addediyorum. İsteseniz de istemeseniz de bu Meclis’ten geçecek. Senin memurlarının lafını o Anadolu’daki kız dinlemez ama bir hoca efendinin lafını Anadolu’daki kız da erkek de dinler. Burada illa filanca caminin imamına, müftüye git diye bir şey yok. İstersen bekle belediyeyi, belediye ne zaman tarih verirse o zaman kıydırırsın” dedi.

Ana muhalefet partisi CHP ise, din adamlarına resmi nikah kıyma yetkisi verilmesiyle Anayasa’daki laik devlet ilkesine zarar verileceğini savunuyor. Türkiye’deki kadın örgütleri de, ülkede kadın hakları açısından bunun geriye gidiş olacağını ve kız çocuklarını zorla evlendirme olaylarında artış yaşanacağını dile getiriyor.

İçişleri Komisyonu’ndaki tasarıya, CHP yanı sıra HDP ve MHP muhalefet şerhi koydu. Müftülüklere nikah yetkisi, MHP’nin uzun süre sonra AKP’yi yasa hazırlama sürecinde desteklemediği bir konu oldu.

Kadınlara Meclis önünde gazlı müdahale

Bugün de TBMM Genel Kurulu’nda söz konusu yasa tasarısının ele alınması öncesinde kadın örgütleri tarafından basın açıklaması yapılması planlanıyordu. Ancak son günlerde kadın örgütleri temsilcilerine karşı polisin sert müdahalesi artıyor. Kadınlar bugün de basın açıklaması yapmak istedikleri ve bunun anayasal hak olduğunu anlattığı dakikalarda polis doğrudan kadınların yüzlerine biber gazı sıkarak müdahale etti.

Fiziki müdahaleyle grubu TBMM Dikmen Kapısı’ndan uzaklaştırmaya çalışan polis, kadınları kavşağa doğru sürükledi ve bu sırada kadınları trafiği kapatma eylemi başlatmakla suçladı ve gözaltılar başladı.

Kadın protestoculara sert müdahalede bulunan polisler arasında kadın polislerin de olması dikkat çekti.

Bu sırada CHP’li milletvekilleri Şenal Sarıhan, Nurhayat Atmaca ve Sibel Özdemir, polis müdahalesine karşı kadınları korumak üzere TBMM önüne geldi. Ancak Sarıhan’ın gözaltı işlemine son verilmesi talebiyle polis yetkilisiyle yaptığı görüşmeden sonuç alınamadı. Kadınlara yönelik tutumu protesto etmek üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile CHP’liler Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Çetin Arık gibi isimler de olay yerine geldi. Ancak polis gözaltı kararında ısrar etti.

CHP’li Ağbaba, kadınlara aşırı şiddetle müdahale edildiğini belirterek, ilgili polis yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Sarıhan da, “Kadınların kazanımlarını yok eden bu tasarı hakkında kadınlar kaygılar taşıyor ve bunları ifade etmek istiyor. Protesto hakkını barışçıl bir şekilde kullanmak isteyen kadın arkadaşlarımıza reva görülen bu muameleyi ve Meclis yasağını kınıyoruz. Herkesin susturulduğu bir ortamda demokrasiden nasıl söz edilebilir?” dedi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse de, anayasal haklarını savunan kadınlara sert müdahaleyi kınadı.

AKP’den protestocu kadınlara sert suçlama

Bu arada konu TBMM Genel Kurulu’nda da tartışmalara neden oldu.

Tartışmalar sırasında AKP Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç’ın görüşleri dikkat çekti. Siyaset öncesinde müftü olan Kılıç, tasarıya karşı olan kadınlar hakkında “evlenmemiş, boşanmış veya kafasına göre takılanlar” ifadelerini kullandı. Kılıç, “Müftülerin nikâh kıyacak olmasında istemezükçülerin birçoğu evlilik sorunlu tipler, birçoğunun nikâhla işi yok, yaşı geldiği hâlde evlenmemiş ya da evlenmiş, bir iki yılda boşanmış ya da başka bir kısım yerlerde kafasına göre takılanlardan. Herkesin hayatı kendisine ama çağdaş birlikteliği tercih edenler ‘Sana ne, benim hayatım bana’ diyerek din, devlet ve siyaset adamlarına efelenenler, lütfen, siz de bizim inancımızın gereklerine göre hareket etmek isteyenlerin ne yapacağına karışmayın, bırakın, biz nikahımızı nerede kime kıydırmak istiyorsak onu gerçekleştirelim. Kaldı ki müftünün önünde nikâh kıydırmak, belediye memuru önünde nikâh kıydırma yetkisini de kaldırmıyor, alternatifleri çoğaltıyor. Bırakın herkes nikâhını istediği yerde kıydırsın. Bunun çağdaşlığa da, laikliğe aykırı bir tarafı yoktur, tüm çağdaş ve laik ülkelerde olduğu gibi” dedi.

Kılıç’ın ifadeleri, müftülüklere resmi nikah yetkisi verilmesi konusuna tepki gösteren kadınlar açısından “hakaretamiz” olarak yorumlandı.

CHP’li Sarıhan ise, TBMM Başkanlığı’nın kadınlara Meclis’e giriş yasağı uygulanmasını eleştirdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG