Erişilebilirlik

Müftü İlk Nikahı Kıydı, Kadın Kurumları Kaygılı


Bismil ilçesinde belediye tarafından düzenlenen toplu nikah töreninde 30 çiftin nikahı kıyıldı. Bu etkinliğin sıkça yapılan toplu nikah törenlerinden farkı, ilk kez müftünün nikah kıyması oldu. 18 Ekim’de TBMM’de kabul edilen ve müftülere de nikah kıyma yetkisi de veren Nüfus Hizmetleri Yasası'nın ilk uygulaması Bismil’de oldu. Toplu nikah töreninde Bismil Müftüsü Ahmet Durmuş, Mehmet Emin Sevim ile Özlem Sevim çiftinin nikahını kıydı. Durmuş, evlilik cüzdanını da geline verdi.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Turgay Gülenç, bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Müftülerin de nikah kıymasına olanak tanıyan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye'de ilk olarak müftümüz nikah- kıydı" dedi.

Daha sonra söz alan Müftü Durmuş ise ilk kez nikâh kıymanın heyecanını yaşadığını söyledi. Durmuş, "Herkesin küçük yaştaki çocukların evlilikleri artar diye endişesi vardı. Biz de evlendirme memurları gibi artık yasaların bize verdiği yasa ölçüsünde nikah kıyacağız. Yani yasada belirtilen yaş neyse biz de o yaştan daha küçük çocukların nikâhını asla kıyamayız. Yasadışı bir nikahı kıymamız mümkün değil" diye konuştu.

1997 yılından beri Güneydoğu’da kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanından çalışmalar yapan KAMER Vakfı’nın Başkanı Nebahat Akkoç, Amerika’nın Sesi’ne konuştu. Akkoç, “Nikah sırasında kadınların medeni haktan doğan hakları kaybolmuyorsa, kimin nikah kıydığı önemini kaybediyor bizim için. Bu şu demektir belediyede kıyılıyorsa; nasıl ki 16 yaşında hakim kararıyla, 17 yaşında aile izniyle nikah kıyılıyorsa, 15 yaşında nikah kıyma suç ise, bu imamlar için de geçerlidir. Medeni Kanun’u takip etmek zorundalar. Bu haklar imam nikah kıydığı için kaybolmayacak. Bizler izleyici olacağız. Bizim imamların nikah kıymasıyla bir derdimiz yok. Bizim derdimiz kadınların medeni haklarının kaybolmaması” dedi.

Yasa tartışılmaya başlandığı günden beri gündemine alan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin Koordinatörü avukat Nujin Uysal, yeni uygulamanın daha fazla sorun getireceği görüşünde. Uysal, “Müftü ve resmi nikah ayrımında, sonra kendi içinde bir bölünme ve çatışma yaşanacak. Müftü nikahının kıyılması sırasında çocuk yaştaki evlilikler problem olarak karşımıza gelecektir. Bunun devamında genç yaşta anne olmak, belki anne ve bebek ölümleri olarak karşımıza çıkacak. Bu taşı attığımız zaman etkileyeceği o kadar değişik ve öngöremediğimiz ama bir süre sonra karşımıza gelecek bir dalga yaratacaktır. Açıkçası zor olan bir mücadelede büyük bir sorun getirecek karşımıza. Büyük resme baktığımızda, son dönemlerdeki toplum mühendisliğinin başka bir parçası olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Uysal, birçok kadın kurumunun OHAL’den sonra kapatılması nedeniyle, tepkilerin cılız kaldığını da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG