Erişilebilirlik

Mueller’ın Rusya Raporu Perşembe Açıklanacak


Amerika’da özel savcı Robert Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturması raporunun 18 Nisan’da açıklanacağı bildirildi.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Kerri Kupec, Bakan William Barr’ın raporun düzeltmeler yapılmış halini Perşembe sabahı Kongre’ye ve kamuoyuna sunulacağını açıkladı. Sözcü, tam bir saat vermedi.

Mart ayında tamamlanan ve Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya’yla gizli işbirliği kurduğu iddialarıyla açılan soruşturma raporunun tamamı 300 sayfadan fazla.

Adalet Bakanı William Barr raporla ilgili Mart ayının sonunda yaptığı ilk yazılı açıklamada, raporda Başkan Trump’ın seçim kampanyası ekibiyle Rusya arasında bir işbirliği olduğu kanısına varılmadığını belirtmişti. Barr ayrıca Başkan Trump’ın yasal sürece müdahale edip etmediği konusunda raporda suçlama yöneltilmediğini ancak Başkan’ın bu konuda temize de çıkarılmadığını kaydetmişti. Adalet Bakanı, Trump’a suçlamada bulunulmasına gerek görülmediğini de kaydetmiş; ancak dört sayfalık bu açıklama, başta Demokratlar olmak üzere birçok yetkiliyi tatmin etmemişti.

Demokratlar, raporun düzeltme yapılmamış halinin açıklanması için baskılarını sürdürüyor.

Başkan Donald Trump tarafından Adalet Bakanlığı’na atanan Barr geçen hafta da Amerika’daki istihbarat servislerinin Trump’ın 2016 seçim kampanyasına yönelik casusluk faaliyetinde bulunduğunu düşündüğünü belirtmiş ve bunun yasal biçimde yapılıp yapılmadığına bakacağını söylemişti.

Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komisyonu’nda konuşan Barr, “Bence casusluk oldu. Ancak sorun bunun hukuka uygun yapılıp yapılmadığı ve ben uygunsuz yapıldığını söylemiyorum. Ben kuralların ihlal edildiğini söylemiyorum fakat buna bakmanın önemli olduğunu söylüyorum. Özellikle FBI için konuşmuyorum ama daha geniş çerçevede istihbarat servislerinden bahsediyorum. Bence bir siyasi kampanya üzerinde casusluk büyük bir mesele” demişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG