Erişilebilirlik

‘Mueller’ın Kovulması İçin Talimat Vermedim’


Başkan Donald Trump, Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’ın Rusya soruşturması raporunda yer alan adaleti engelleme girişimi iddialarını reddetmeyi sürdürüyor. Trump, Cuma sabahı Ulusal Silah Birliği NRA’in Indianapolis’teki toplantısına hareket etmeden önce Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yaptı.

Trump, Mueller’ın raporunda yer alan, eski Beyaz Saray hukuk danışmanı Don McGahn’e, Mueller’ı kovması için talimat verdiği yönündeki iddiayı reddetti ve böyle bir talimat vermediğini söyledi.

ABD Başkanı, “İnsanları görevlerinden kovarken söyledikleri yalanları da görüyorum. Bu kötü bir bir şey” açıklamasını yaptı.

Trump, Özel Yetkili Savcı Mueller’ı yasal olarak görevinden kovma hakkına sahip olduğunu ama bunu yapmayı tercih etmediğini söyledi. ABD Başkanı, “Mueller’ı kovması için Don McGahn’e asla talimat vermedim. Eğer Mueller’ı kovmak isteseydim bunu bizzat kendim yapardım. Bunun için de yasal hakkım vardı. Benim veya McGahn’in Mueller’ı kovması için kesinlikle yasal hakkımız vardı” dedi.

Ancak Trump’ın bu açıklaması, soruşturma kapsamında ifade veren McGahn’in açıklamalarıyla çelişiyor. McGahn, Mueller’ın ekibine saatlerce ifade vermiş ve ifadesi Trump’ın Rusya soruşturmasına yaptığı müdahalenin ispatı olarak Demokratlarca eleştirilmişti.

Mueller raporuna göre 2017 yılının Haziran ayında Trump Beyaz Saray avukatı McGahn’ı Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein’e yönlendirerek “davada çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle Mueller’ın görevden kovulması gerektiğini” iletmesini istemişti. Ancak yine rapora göre McGahn Trump’ın bu isteğini reddetti.

Raporda yer alan bir başka bilgiye göre de Trump, Mueller’ın kovulması ile ilgili McGahn’e verdiği talimatın New york Times gazetesinde çıkması üzerine McGahn’i Beyaz Saray’a çağırdı ve bu haberi yalanlanması için kendisine baskı yaptı.

Charlottesville açıklamasını savundu

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’in başkanlık yarışına girmesi ve 2017’de Charlottesville’de beyazların üstünlüğünü savunanların gösterisinde yaşanan şiddete Trump’ın tepki vermemesini kampanya videosuna taşıması da ABD Başkanı’na hatırlatıldı.

O dönemde iki tarafın da suçlu olduğunu ve saldırganlar arasında iyi insanlar bulunduğunu savunan Trump, bu açıklamalarından geri adım atmadı. Trump, “O zaman da söylemiştim, Robert E. Lee’nin heykeline güçlü bir önem atfeden ve gösterilere giden insanlardan bahsediyordum” dedi.

Charlottesville'deki olaylar, Amerikan İç Savaşı dönemindeki ayrılıkçı Konfederasyon ordusunun komutanı Robert E. Lee’ye ait heykelin kaldırılması planı üzerine başlamıştı.

ABD Başkanı ayrıca, "Beğenirsiniz, beğenmezsiniz ama bence Robert E. Lee harika bir komutandı" ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca kendisinin “genç” ve “enerjik” olduğunu ifade ederek bu durumun Biden için geçerli olmadığını savundu ve “Bence Biden’ı kolay mağlup ederiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG