Erişilebilirlik

Mübarek Ev Hapsine Alınıyor


Mısır’da başbakanlıktan yapılan açıklamada eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in ev hapsine alınacağıı bildirildi.

Açıklamada “olağanüstü hal yasasının verdiği yetki çerçevesinde ordu komutan yardımcısının Hüsnü Mübarek’in ev hapsine konmasını öngören bir emir yayınladığı” vurgulandı.

Mübarek’in avukatı Ferid el-Dib Reuters ajansına müvekkilinin Perşembe günü tahliye edilebileceğini bildirdi.

Çarşamba günü toplanan mahkeme iki yılı aşkın hapiste tutulan eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in serbest bırakılması kararı almıştı.

85 yaşındaki Mübarek halen bir başka davada iki yıl önceki kendisini deviren gösteriler sırasında protestocuların öldürülmesini önlememe suçundan yargılanıyor. Ancak mahkeme Mübarek’in hapiste tutulması için artık yasal bir neden kalmadığına karar verdi. Haftabaşında bir başka mahkeme Mübarek ve oğullarını haklarındaki yolsuzluk yolsuzluk suçlarından beraat ettirmişti.

Öteyandan Mursi yanlılarını ezme çabalarını arttıran ordu destekli hükümet Müslüman Kardeşlerin siyasi kolunun sözcüsü Murat Ali’yi Kahire hava alanında ve din adamı Saffet Hegazi’yi Libya sınırı yakınında tutukladı. Yetkililer her ikisinin de ülkeden kaçmaya çalıştıklarını önesürüyor.

Güvenlik güçleri bir gün önce de Müslüman Kardeşlerin ruhani lideri Muhammed Bedii’yi tutuklamıştı. 70 yaşındaki Bedii Kahire’nin doğusunda Mursi yanlısı protestocuların haftalardır gösteri yaptığı bir mahalledeki evinden alınarak götürüldü.

Bedii 25 Ağustos’ta diğer Müslüman Kardeşleriyle birlikte askeri müdahale öncesi şiddet olaylarını kışkırtma suçundan mahkeme önüne çıkartılacak.

3 Temmuz’daki askeri müdahaleden bu yana ülke çapında çıkan çatışmalarda ölü sayısı 1,000’i geçti. Müslüman kardeşler ölü sayısının daha fazla olduğunu önesürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG