Erişilebilirlik

Muallim: ‘Kürtlerin Cihatçılara Karşı Yaptıkları Meşru’


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı savaşan Kürt grupların yaptığının bu aşamada meşru olduğunu kaydetti ve bunun Suriye’nin birliğini koruduğunu savundu.

Suriye dışişleri bakanı, Şam’ın Rusya Türkiye ve İran’ın anlaşarak vardığı varılan çatışmasızlık bölgeleri planına muhaliflerin uyması halinde buna kendilerinin de uyacaklarını belirtti. Muallim, muhaliflerin cihatçıları kendi kontrollarındaki bölgelerinden çıkarması gerektiğini de kaydetti.

Muallim, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası güçlere çatışmasızlık bölgelerinde yer olmadığını da söyledi. Muallim, Rusya’nın askeri polis için gözlemci olarak gördüğünün mesajını verdi.

Söz konusu çatışmasızlık bölgelerinin bazılarında çatışmalar devam ediyor, özellikle de Hama’nın kuzeyinde. Bununla birlikte Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü çatışmaların azaldığını kaydediyor.

Muallim, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında Cenevre’deki görüşmelerde ise ilerleme olmadığını kaydetti. Suriye dışişleri bakanı, Şam’ın muhaliflerle alternatif olarak yerel uzlaşma anlaşmaları arayışında olduğunu kaydetti.

Bu tür anlaşmalar insanların zorla tahliyesine neden olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Geçen hafta Rusya, İran ve Türkiye arasında varılan anlaşma çerçevesinde çatışmasızlık bölgelerinde yönetimin anlaşmaya imza atan ülkelerde olacağı belirtiliyordu. Ancak özellikle askeri polisten bahsedilmiyordu.

Muallim, Amerika’nın bir sonuç için Rusya ile anlaşılması gerektiğini anlamış olabileceğini de kaydetti.

Muallim, Ürdün askerlerinin Şam ile koordine olmadan Suriye’ye girmesi durumunda da bunun işgal olarak değerlendirileceğini kaydetti anacak Suriye’nin Ürdün’e karşı karşıya gelem durumunda olmadığını kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG