Erişilebilirlik

Mısırlılar Mübarek'ten Çekilmesini İstiyor


Mısırlılar Mübarek'ten Çekilmesini İstiyor
Mısırlılar Mübarek'ten Çekilmesini İstiyor

Meydanda önce toplu Cuma namazı kılan göstericiler, daha sonra hep bir ağızdan hükümet karşıtı sloganlar attı, 30 yıllık Mübarek rejiminin sona ermesi çağrısında bulundu

Kahire’nin Tahrir meydanında toplanan yüz binlerce Mısırlı Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten derhal görevden ayrılmasını istedi.

Meydanda önce toplu Cuma namazı kılan göstericiler, daha sonra hep bir ağızdan hükümet karşıtı sloganlar attı, 30 yıllık Mübarek rejiminin sona ermesi çağrısında bulundu.

Taleplerini duyurmak için “Gidiş Günü” adı altında tekrar meydanda toplanan halk bir ağızdan tekbir getirdi "Bugün son gündür" diye bağırdı.

Arap el Cezire televizyonu, Tahrir meydanında küçük bir grup Mübarek yanlılarının da bulunduğunu bildirdi. Görgü tanıklarına göre Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi de, meydanda askerlerle konuşurken görüldü.

Göstericileri desteklediği gerekçesiyle Kahire hükümetinin tepkilerini üzerine çeken el Cezire, İskendireye’de de toplu gösteriler yapıldığını duyurdu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mübarek, Amerikan ABC televizyonuna bir demeç verdi. Kahire’de Christiane Amanpour'la konuşan Mübarek, halka yeterince hizmet ettiğini, görevinden ayrılmak istediğini ancak kendisinden sonra kargaşa çıkacağı korkusuyla bunu yapamadığını söyledi.

Hafta başında cumhurbaşkanlığına bir daha aday olmayacağı, oğlu Cemal’i de aday göstermeyeceğini açıklamış olan Mübarek, aleyhindeki gösteriler ve şiddet olaylarından Müslüman Kardeşler örgünü sorumlu tuttu.

Meydandaki halk ise en az 8 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı olaylardan Mübarek’in sivil polis ve ajanlarını sorumlu tutuyor.

Yeni Başbakan Ahmet Şefik şiddet olaylarını felaket olarak nitelemiş ve tekrarlanmasına izin vermeyeceği sözü vererek halktan özür dilemişti.

Tahrir meydanındaki kalabalığın daha önce açıklandığı gibi cumhurbaşkanlığı sarayına yürüyüp yürümeyeceği henüz belli değil.

XS
SM
MD
LG