Erişilebilirlik

İsrail Mısır'dan “Özür Diledi”


Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği askeri birlikler tarafından korunuyor
Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği askeri birlikler tarafından korunuyor

5 Mısırlı polisin İsrail ordusu tarafından öldürülmesi üzerine Kahire hükümeti Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırmış ve İsrail'den özür dilemesini istemişti.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, özür dileninceye kadar büyükelçinin görevine geri dönmeyeceği belirtiliyordu. Ancak Mısır Büyükelçisinin hala İsrail'de bulunduğu ve özür dilenmesi üzerine ayrılmaktan vazgeçtiği öğrenildi

Hükümetinin ölümlere çok üzüldüğünü söyleyen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak özür diledi ve olayın iki ülke tarafından ortak soruşturulacağını duyurdu.

Kahire hükümeti, İsrail'i siyasi ve hukuki olarak cinayetlerden sorumlu tutmuş ve olayı resmen protesto etmişti

İsrail hükümeti eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek devrildiğinden bu yana Mısır’ın Sinai yarımadasında güvenliğe eskisi kadar önem vermediğini öne sürüyor.

İsrail ordusuna göre, Perşembe günü bir otobüse saldıran Filistinli militanlar Gazze’den İsrail’e Mısır üzerinden girdi. Mısırlı polislerin sıcak takip sırasında yanlışlıkla öldürüldüğünü iddia eden askeri yetkililer olayı soruşturuyor.

Filistinli militanların, üç gün önce, Kızıl Deniz yakınlarındaki Eylat’da, içinde askerlerin de bulunduğu bazı araçlara ateş açması 8 kişinin ölümüne sebep oldu.

İsrail hükümeti araçlara ateş açan kişilerin öldürüldüğünü açıklarken, misilleme olarak Gazze’ye yapılan hava saldırılarında biri çocuk olmak üzere en az 12 kişi hayatını kaybetti.

Mısır, Tel Aviv Büyükelçisini, son kez 2000 yılında, İsrail’in Gazze’deki sivil halkı yoğun topçu ateşine tutması üzerine geri çağırmıştı.

Dün Kahire ve İskenderiye’de binlerce Mısırlı İsrail büyükelçiliği ve konsolosluğu önünde gösteri yaparak İsrail bayrağı yaktı ve büyükelçinin sınır dışı edilmesini istedi.

Son olay 1979 barış anlaşmasından bu yana iki ülke arasında baş gösteren en ciddi diplomatik gerginlik olarak niteleniyor.

Perşembe günü meydana gelen saldırı

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG