Erişilebilirlik

Mısırlı Sedavi: "Gösteriler Kadın Haklarını da Arttıracak"


Mısırlı Sedavi: "Gösteriler Kadın Haklarını da Arttıracak"
Mısırlı Sedavi: "Gösteriler Kadın Haklarını da Arttıracak"

Kahire’nin Tahrir Meydanı günlerdir hükümet karşıtı protestocularla dolup taşıyor. Protestocular Mısır’ı modern, kadın ve erkeklere eşit haklar tanıyan bir ülke haline getirmek istiyor. Protestocuların liderlerinden biri de laiklik yanlısı feminist Neval El Sedavi.

Tahrir meydanında protestocular Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını istemeye devam ediyor. Özgürlük anlamına gelen Tahrir Meydanı’ndaki gösteriler 25 Ocak’tan beri devam ediyor. Protestolar aynı zamanda kadınlar için özgürlüğü de temsil ediyor.

Birçok kadın Tahrir Meydanı’nda eşit muamele gördüklerini söylüyor. Erkek protestocuların sayısı kadınlardan daha fazla ama laiklik yanlısı feminist Neval Sedavi meydanda göründüğünde genç erkekler de hayranlıklarını gizlemiyor.

Sedavi Tahrir Meydanı’na her gün gidiyor. Akşamları ise yoksul Şobra mahallesindeki evine dönüyor. Sedavi’ye göre, ayaklanma, hayallerinin gerçekleşmesi anlamına geliyor. Sedavi duygularını şöyle dile getiriyor: "Artık nefes aldığımı hissediyorum. Çok mutluyum. Adeta gençleşiyorum."

Sedavi’nin kızların sünnetine karşı çıkması ve rejim karşıtı siyasi görüşleri Mısır’daki muhafazakarları ve yöneticileri rahatsız etmiş, öğretmenlik yapması yasaklanmış ve sürgüne gönderilmişti. Tıp doktoru olan ve yazıları bir çok dile çevrilen Sedavi birçok Mısırlı kadınla aynı kaygıları taşıyor. Sedavi şöyle konuşuyor: "Hiçbir zaman hayallerimi gerçekleştiremedim. Potansiyelim çok yüksek. Beynim iyi çalışıyor. 80 yaşındayım ama güçlüyüm. Bu ülke için çok şey yapabilirdim."

Sedavi yapamadığını, çünkü Mısır’da kadınların erkekler kadar geniş yasal haklara sahip olmadığını söylüyor: "Mısır’da aile modeli Arap dünyasındaki en katı modellerden biri. Kocanın aile üzerindeki egemenliği tartışılamıyor."

Ancak Sedavi baskılara boyun eğmemiş. Ünlü yazar ve tıp doktoru Sedavi şunları söylüyor:

"Sadece yazılarıma devam edebilmek için üç kez boşandım. Bir kadın için güçlü bir role sahip olmak burada kabul edilmiyor. Kocalar eşlerine üstün sayılıyor. Kadın-erkek eşitliği yok. Kadınların kocalarından daha başarılı ya da ünlü olmalarına izin verilmiyor."

El Sedavi sadece Mısır’daki durumu eleştirmekle kalmıyor. Kadınların her yerde erkeklerden daha geride olduğuna inanıyor ve siyasi görüşleri Batı ve kapitalizm karşıtı.

Ancak Sedavi Mısır’ı yöneten erkekleri Hüsnü Mübarek dahil, eski Firavunlara benzetiyor ve "Hüsnü Mübarek onların sonuncusu olacak," diyor.

XS
SM
MD
LG