Erişilebilirlik

Mısır'da Müslüman Kardeşler Seçime Hazırlanıyor


Mısır'da Müslüman Kardeşler Seçime Hazırlanıyor
Mısır'da Müslüman Kardeşler Seçime Hazırlanıyor

Mısır'da devrim sonrası siyasi İslam hızla güçlenirken Müslüman Kardeşler'in de ilk siyasi kanadı örgütlenmeye başladı. Yeni kurulmakta olan parti yaklaşan meclis seçimlerinde gövde gösterisine hazırlanıyor. Liberal ve laik partiler ise bu durumdan rahatsız.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık baskı rejimine son veren devrim, ülkedeki İslamcılar için yeni bir fırsat penceresi açtı. Müslüman Kardeşler Mısır'daki en iyi organize olmuş ve bütçesi sağlam muhalefet grubu. Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın çıkardığı Arap Reform Bülteni adlı yayının editörü Michele Dunne, Müslüman Kardeşler'in Mısır parlamentosunu seçimlerde tamamen ele geçiremeyeceği ve bir İslam devleti kuramayacağı görüşünde.

Michelle Dunne, Müslüman Kardeşler ya da diğer İslamcı grupların parlamentoda önemli bir sayıya sahip olacaklarını tahmin ediyor, ancak Mısır'ın islamcı bir devlet başkanı olmasını mümkün görmüyor. Dunne’a göre, “Müslüman Kardeşler'e sorsanız amaçlarının islam devleti kurmak olmadığını söyleceklerdir. Ancak örgüt demokratik bir sistem dahilinde varlığına devam etmek istiyor.”

Müslüman Kardeşler uzun yıllar siyasetten yasaklanmıştı. Örgüt kısa süre önce siyasi kanatları olacak Özgürlük ve Adalet Partisi'ni kurduğunu açıkladı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Refik Habip ileri gelen bir hıristiyan aydın. Örgüt Sözcüsü Essam El Eryan İslamcılık korkusunu abartılı buluyor.

Eryan, “Mısır halkı dengeli bir parlamentoya sahip olacak akla sahip. Halk sivil ve demokratik bir devletten yana. Müslüman Kardeşler seçimlerde parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi hedeflemiyor” diye konuşuyor.

El Eryan partinin seçime katılan bölgelerin yaklaşık yarısından aday göstereceğini ve parlamentoda sandalyelerin yüzde 30'una sahip olmayı hedeflediğini söylüyor. Bu da parlamentoda sadece elit kesimin değil Mısır halkının tamamının temsil edilmesine imkan verecek.

Müslüman Kardeşler seçimlerde kendisini gösterebilmek için yandaşlarını harekete geçiriyor. Aynı zamanda liberal ve laik partiler Müslüman Kardeşler'e karşı güçlü bir cephe oluşturmak üzere hazırlıklara başladı.

George İshak Kifaya adlı muhalafet hareketinin kurucusu. Özgür Mısır adlı partinin de kurucularından olan İshak orantıya göre temsil hakkını savunuyor. Bu da her siyasi partiden adayların seçime katılmasını öngörüyor.

İshak, “Aday listesini bir çok faktörü bir araya getirerek oluşturuyoruz. Kimseye karşı değiliz. Ancak muhalefet gruplarından oluşacak koalisyon bu sayede tek bir aday listesi oluşturacak” diyor.

Bu sistemde İshak'a göre, seçmen bireylere değil parti platformlarına oy verecek. Bu durum bazı partilerin işine gelirken diğerlerine fazla yaramıyor.

Michelle Dunne’a göre, genelde orantısal temsil hakkı yeni partilere avantaj sağlar ancak Müslüman Kardeşler farklı. Müslüman Kardeşler bireysel bölge sisteminde büyük başarı sağladı. Nasıl bir sistem kurulursa kurulsun örgütün kendini bu sisteme adapte etmesi bekleniyor.

Bir çok uzman Müslüman Kardeşler'in seçimlerde büyük başarı kazanacağından emin. Ancak cumhurbaşkanı ayrı seçildiği ve hükümeti kurma yetkisine sahip olduğu sürece Mısır'ın din devleti olma şansı düşük kalmaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG