Erişilebilirlik

Mısır'da Oylar Sayılıyor


Mısır’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından oylar sayılıyor. Seçimlerin birinci turunda, ilk belirlemelere göre Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi birinci; eski başbakan Ahmet Şefik ikinci geldi.

Bu sonuçlar resmileşirse Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu Mursi ile Şefik arasında geçecek. Seçimlerin ikinci turu 16 – 17 Haziran tarihlerinde yapılacak.

Muhammed Mursi, Mısır’daki İslamcıların birinci tercihi değildi. Müslüman Kardeşler’in adayının oylamaya katılması seçim kurulu tarafından yasaklanınca İslamcı gruplar Mursi çevresinde toplandı. Seçim kampanyasında ateşli konuşmalar yapan Mursi, yeni Mısır’ın İslam dinine dayalı olacağını, ancak bir din devleti olmayacağını söyledi.

Ahmet Şefik ise Mübarek döneminin son başbakanıydı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı olan Şefik, demokrasi yanlısı göstericileri sakinleştirmek için başbakanlığa atanmıştı. Ancak Şefik, Mübarek’e yakınlığı nedeniyle demokrasi yanlısı eylemcilerden destek görmüyor.

Mısır’da altı ay önce yapılan Parlamento seçimlerinde de oyların yüzde 70’ini İslamcı partiler kazanmıştı.

İki gün süren Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 13 aday yarıştı. Bağımsız aday Hamdin Sabahi, ılımlı İslamcı Abdül Muneym Abul Futuh ve eski dışişleri bakanı Emir Musa da önemli ölçüde destek buldu.

Amerika’nın Sesi’nin Kahire muhabiri Elizabeth Arrott, seçmenlerin genelde oy verme işlemlerinden tatmin olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG