Erişilebilirlik

Mısır'da İlk Tur Olaysız Sona Erdi


Mısır'da İlk Tur Olaysız Sona Erdi
Mısır'da İlk Tur Olaysız Sona Erdi

Mısır’da Hüsnü Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasından sonra yapılan parlamento seçimlerinin ilk turu sona erdi.

Oy verme işlemi korkulanın aksine olaysız geçti. Parlamentonun alt kanadını seçmek için yapılan aşamalı oy verme süreci Kahire, İskenderiye, Lüksor gibi kentlerde ve beş bölgede başladı. Bu bölgelerde ikinci tur seçimler 5 Aralık’ta yapılacak.

Yetkililer, seçimin ikinci gününde de sandık başlarında uzun kuyruklar oluştuğunu bildirirken askeri konsey üyesi General İsmail Atman El-Cezire televizyonun katılma oranın yüzde 70’i geçebileceğini açıkladı.

Mısır’daki 27 bölge, üç ayrı turda oy kullanıyor. Bu sürecin Ocak ayının başında tamamlanmasıyla parlamentonun üst kanadını seçme süreci başlayacak. Bu sürecin Mart ayında tamamlanmasından sonra seçilen meclis, yeni anayasayı hazırlayacak.

1950’li yıllardan beri yasaklı olan İslamcı Müslüman Kardeşler’in seçimlerden birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Ancak yerli ve yabancı gözlemciler grubun Özgürlük ve Adalet Partisinin tekbaşına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayacağı görüşünde birleşiyor..

Mısır’ı şu anda yöneten generallerin oluşturduğu seçim sistemi, meclisin, askeri konseyin atadığı hükümeti görevden almasını engelliyor.

Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi ordunun Mısır toplumunda imtiyazlı yeri olduğunu savundu ve yeni anayasa yürürlüğe girse bile silahlı kuvvetlerin konumunun aynı kalacağını öne sürdü. Ülkenin bir dönüm noktasında bulunduğunu belirten Tantavi, başarılı geçecek seçimlerin ya Mısır’ı güvenliğe çıkaracağını ya da siyasi karmaşa hemen sona ermediği takdirde silahlı kuvvetlerin izin vermeyeceği son derece vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG