Erişilebilirlik

Mısır'da İkinci Tur


Mısır'da İkinci Tur
Mısır'da İkinci Tur

Mısır’ın en büyük iki kenti ve diğer bölgelerde parlamento seçimlerinin ikinci turu yapıldı.

Kahire, İskenderiye ve diğer yedi ilde Pazartesi günü başlayan oy verme işlemi sona erdi. İkinci tur seçimler iki İslamcı parti, Müslüman Kardeşlerin Adalet ve Özgürlük Partisi ile aşırı dinci Selefi mezhebinin Nur Partisi arasındaki mücadeleye sahne oldu. Sandıkbaşlarında iki partinin temsilcileri arasında yer yer gerginlikler yaşandı.

İkinci turda 498 üyeli parlamentonun 52 bağımsız adayı belirlenecek. İlk turda sadece dört aday, yüzde ellinin üzerinde oy toplayarak seçilebilmişti.

Mısır’da parlamento seçimlerinin ilk turunda kısmi sonuçlara göre İslamcı partilerin oyların yüzde 65’ini aldı. İslamcı partilerin beklenenden fazla oy alması liberal ve laik partileri savunma durumuna geçirdi.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan rakkamlar Müslümün Kardeşler’in Adalet ve Özgürlük partisinin oyların yüzde 36,6 sını aldığını gösteriyor. Radikal Selefi mezhebinin Nur Partisi ise oyların yüzde 24,4’ünü topladı. Ilımlı İslamcı Vasat partisi yüzde 4,3 oranında oy aldı.

Liberal Mısır Bloku oyların yüzde 13, 4’ünü alarak il turu üçüncü bitirdi.

Öteyandan Seçim Kurulu başkanı Abdül Muaez seçimin ilk turunda katılma oranını değiştirdi ve yüzde 52 olduğunu açıkladı. Muaez Pazar günü katılma oranının yüzde 62 olduğunu bildirmişti.

Gerikalan 18 ilde ise seçimler yine ilk aşamalı olarak önümüz haftalarda yapılacak. Kesin sonucun Mart ayında belli olması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG