Erişilebilirlik

Mısır'da Internet Yasağı Yüzünden Ticaret Durdu


Mısır'da Internet Yasağı Yüzünden Ticaret Durdu
Mısır'da Internet Yasağı Yüzünden Ticaret Durdu

Mısır’da devam eden gösterilerin yalnız siyasi değil, ekonomik etkisi de gözardı edilemeyecek kadar büyük. Amerika’nın Sesi, gösterilerin ekonomik etkisini inceledi.

Mısır halkı enflasyonun yüzde 13’e yaklaştığı, nüfusun yüzde 20’sinin yoksulluk düzeyinin altında kaldığı bir ortamda hayat mücadelesi veriyor. Birçok Mısırlı için günlük ihtiyaçlarını karşılamak bile çok zor. Protesto gösterileri devam ederken, halkın ekonomik durumunun daha da kötüleşmesi kaçınılmaz görünüyor.

Bir gösterici, “beş saattir ekmek kuyruğunda bekliyoruz, birbirimizde kavga ediyoruz. Kimse Mübarek’ten memnun değil, bizi ne hale düşürdüklerine baksanıza,” diye konuşuyor.

Birçok kişi yiyecek sıkıntısının olaylara yolaçtığını söylerken, halkın çoğunluğuna göre, orta sınıfın çökmesinden cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek sorumlu.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Elliott Abrams, Mısır’daki krizin yıllar süren birikimin sonucu olduğunu söylüyor. Abrams’a göre Mısır halkının iki temel isteği var: Birincisi özgürlük, ikincisi ekmek. Mısır’da büyük ekonomik büyüme yaşandı, borsa artışı kaydedildi, ülkeye çok miktarda yabancı yatırım geldi. Ancak gerçekte zenginler daha zengin oldu, yoksulların durumuysa değişmedi.

Mısır’da 2004 yılından buyana gayri safi milli hasılayı iki kat arttıran ekonomik reformlara rağmen nüfusun yüzde yaklaşık 40’ı, günde iki dolarla yaşamak zorunda. David Ottaway, Washington Post gazetesinin eski Kahire Bürosu Sorumlusu.

Ortadoğu uzmanı Ottaway, eskiden üniversite mezunlarının devlet memuru olarak belli bir maaş aldığını, geçinmek için ikinci bir işte çalıştığını söylüyor. Ottaway’a göre şimdiyse üniversite mezunları enaz üç yıl geçinecekleri kadar kazanacakları bir iş bulamıyor, kira veremiyor. Bunun yarattığı siyasi ve ekonomik huzursuzluk da Mısır’ı sarsan protesto gösterilerinin temel nedeni.

Karışıklıklar Mısır’ın en büyük gelir kaynağı olan turizm sektörünü de tehdit ediyor. Mısır’da her sekiz işten biri turizm sektöründe. Binlerce turist olaylar üzerine Mısır planlarını iptal etti, havayolu şirketleri herkesin Mısır’dan çıkmak istediğini bildiriyor. Ancak Kahire’nin en işlek Pazar yerlerinden birinde Kanadalı turist Gary Lion, hayatından memnun. Lion, hayatın devam ettiğini, halkın turistlere sıcak davrandığını, kendilerine yardımcı olduğunu söylüyor ve “şu ana kadar hiçbir sorunla karşılaşmadık,” diyor.

Mısır’da borsa ve bankalar kapalı. Gözlemciler hükümetin interneti kapatmasının ticareti aksattığını, internet üzerinden iş yapan binlerce şirketin çalışamadığını söylüyor. Büyük kentlerdeki gösterilere rağmen dünya petrolünün yüzde 10’unun ve tüketici mallarının ana geçiş yolu olan Süveyş Kanalı hala açık. Ancak bu aşamada hiç kimse kanalın ne kadar açık kalabileceğini bilmiyor

XS
SM
MD
LG