Erişilebilirlik

Mısır'da Halk Sandık Başında


Mısır'da Halk Sandık Başında
Mısır'da Halk Sandık Başında

Mısır’da seçmenler 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasından sonraki ilk parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor.

Oy kullanma saatinden çok önce sandık başında uzun kuyruklar oluştu. Seçim sürecini binlerce Mısırlı yargıç izliyor.

Parlamentonun alt kanadını seçmek için yapılan aşamalı oy verme süreci Kahire, İskenderiye, Lüksor gibi kentlerde ve beş bölgede başladı. Bu bölgelerde ikinci tur seçimler 5 Aralık’ta yapılacak.

Mısır’daki 27 bölge, üç ayrı turda oy kullanıyor. Bu sürecin Ocak ayının başında tamamlanmasıyla parlamentonun üst kanadını seçme süreci başlayacak. Bu sürecin Mart ayında tamamlanmasından sonra seçilen meclis, yeni anayasayı hazırlayacak.

1950’li yıllardan beri yasaklı olan İslamcı Müslüman Kardeşler’in seçimlerde büyük başarı elde etmesi bekleniyor.

Ancak Mısır’ı şu anda yöneten generallerin oluşturduğu seçim sistemi, meclisin, askeri konseyin atadığı hükümeti görevden almasını engelliyor.

Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi ordunun Mısır toplumunda imtiyazlı yeri olduğunu savundu ve yeni anayasa yürürlüğe girse bile silahlı kuvvetlerin konumunun aynı kalacağını öne sürdü. Ülkenin bir dönüm noktasında bulunduğunu belirten Tantavi, başarılı geçecek seçimlerin ya Mısır’ı güvenliğe çıkaracağını ya da siyasi karmaşa hemen sona ermediği takdirde silahlı kuvvetlerin izin vermeyeceği son derece vahim sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG