Erişilebilirlik

Mısır'da Başbakan Yardımcısı İstifa Etti


Mısır'da Başbakan Yardımcısı İstifa Etti
Mısır'da Başbakan Yardımcısı İstifa Etti

Mısır’da güvenlik güçleriyle Kıpti Hristiyanlar arasında çıkan ve 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı çatışmanın ardından başbakan yardımcısı istifa etti.

Resmi medya, Hazım El-Beblavi’nin istifasını açıklarken bir neden göstermedi. Ancak Mısır gazeteleri bir bakanlık yetkilisine dayanarak El-Beblavi’nin Pazar günkü çatışmada hükümetin tutumunu protesto için istifa ettiğini bildirdi.

Mısır Askeri Konseyi, dün hükümetten, Kıptilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmayı soruşturmasını istedi.

Ordu tarafından atanan geçici hükümetin olağanüstü toplantısında Başbakan Essam Şeref, çatışmaların ülkeyi geriye götürdüğünü; demokratik değerlere dayalı modern bir devlet kurulması yönünde ilerlemeye katkıda bulunmadığını söyledi. Başbakan Şeref, çatışmaların arkasında iç ve dış mihrakların “gizli eli” olduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Çatışmalar, Kıpti Hristiyanların İslamcı grupların bir kiliseye saldırmasını protesto etmek için devlet televizyonun bulunduğu binaya yürümesi üzerine başladı. Kıptiler binayı koruyan polis ve askerle çatıştı. Çatışmalar sırasında zırhlı bir aracın protestocuların üzerine sürüldüğü görüldü. Hayatını kaybeden 26 kişinin çoğunu Kıpti protestocular oluşturuyor.

Çatışma sırasında ayrıca bir kişi güvenlik güçlerinin üzerine ateş açtı ve en az iki polisi öldürdü.

Dün yaralıların tedavi edildiği hastane önünde de çatışma çıktı. Protestocular güvenlik güçlerine taş attı. Mısırlı yetkililer dünkü olaylarla bağlantılı çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hristiyanlar Mısır’ın 80 milyonluk nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Kıptiler ve Müslümanlar, Şubat ayında devrilen devlet başkanı Hüsnü Mübarek aleyhindeki gösterilere birlikte katılmıştı. Ancak Mübarek’in devrilmesinden sonra Müslümanlarla Hristiyanlar arasında gerginlik de arttı.

XS
SM
MD
LG