Erişilebilirlik

Mısır'da Askeri Rejime İtaatsizlik Çağrısı


Mısır'da Askeri Rejime İtaatsizlik Çağrısı
Mısır'da Askeri Rejime İtaatsizlik Çağrısı

Demokrasi eylemcileri cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin yıldönümünde ulusal grev ve toplumsal itaatsizlik çağrısında bulundu

Demokrasi eylemcileri cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin yıldönümünde ulusal grev ve toplumsal itaatsizlik çağrısında bulundu.

30 yıldan fazla bir süre ülkeyi yöneten Mübarek, geçen yıl, 18 gün süren ve 100'den fazla kişinin öldüğü kanlı gösterilerden sonra görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Mübarek göstericilerin üzerine ateş açılması emri verdiği gerekçesiyle, oğulları ise rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla yargılanıyor.

Yıldönümü dolayısıyla çeşitli kentlerde yapılan ancak beklenenden çok az kişinin katıldığı gösteri ve yürüyüşlerde, askeri hükümetten görevi sivillere devretmesi istendi.

Mareşal Hüseyin Tantavi başkanlığındaki Yüksek Askerî Konsey grev ve itaatsizlik çağrısında bulunan eylemcilerin ülkeyi yıkmaya çalıştığını ileri sürdü.

Konsey’in Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra görevi sivil yönetime devredeceği kesin değil. Birçok gözlemciye göre, son bir yıl içindeki gelişmeler Hüsnü Mübarek’in sadece askeri rejiminin yüzü olduğunu, ülkeyi gerçekte yıllardır askerlerin yönettiğini gösteriyor. Seçim de, 2005 yılından buyana birden fazla adayın katıldığı ilk cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

Mısır'da Askeri Rejime İtaatsizlik Çağrısı
Mısır'da Askeri Rejime İtaatsizlik Çağrısı

Bu arada polis, Mahalla kentinde, Avustralyalı bir gazeteci ile Amerikalı bir öğrenci ve tercümanlarını tutukladı. Askeri yetkililer, zanlıların rejim karşıtı gösterilere katılmaları için halka para verdiğini iddia ediyor.

Askeri rejim, daha önce de, 19’u Amerikalı olmak üzere yerli ve yabancı 43 eylemci hakkında, demokrasi derneklerini yasadışı yollardan finanse ettikleri gerekçesiyle dava açtı. Zanlılar arasında Amerika Ulaştırma Bakanı Ray LaHood’un oğlu Sam LaHood da bulunuyor.

Üç Amerikalı Senatör, dava geri çekilmez ise her yıl Mısır’a yapılan 3,1 milyar dolarlık askeri yardımı kesme tehdidinde bulundu.

Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Cumhuriyetçi Partili senatörler John McCain ve Kelly Ayotte ile bağımsız senatör Joe Lieberman suçlamayı reddediyor, eylemciler ve çalıştıkları sivil toplum örgütlerinin adayları değil seçim sürecini desteklediklerini savunuyor.

Gerginliği gidermek üzere Kahire’ye giden Amerika Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile görüştü.

Kahire’de Amerikan Üniversitesi (American University Cairo, AUC) öğrencileri sivil itaatsizliköğreniyor

Başkentin on ayrı yerinden yola çıkan eylemciler Savunma Bakanlığı binası önünde

toplandı

XS
SM
MD
LG