Erişilebilirlik

Mısır’da Askeri Rejim Mübarek’i Aratıyor


Mısır’da Askeri Rejim Mübarek’i Aratıyor
Mısır’da Askeri Rejim Mübarek’i Aratıyor

Büroları basılan insan hakları dernekleri ve demokrasi örgütleri askeri juntayı intikamla suçladı

Askeri birlikler dün 17 dernek ve örgütün bürosunu basarak belge ve dosyalarına el koydu. Cuntaya göre, baskının amacı, demokrasi çağrılarıyla ülkede huzursuzluk yaratan grupların hangi ülkelerden para aldığını belirlemek.

28 sivil toplum örgütü bugün ortak bir bildiri yayınlayarak, baskının gerçek amacının askerleri eleştirenleri, dış ilişki iddiasıyla, şaibe altında bırakmak olduğunu bildirdi.

Ortak bildiride, baskının emsali olmadığına, devrik Mübarek rejimi sırasında bile böyle bir olaya rastlanmadığına dikkat çekiliyor ve askeri liderler sivil toplum örgütlerinden intikam almaya çalışmakla suçlanıyor.

Mısır'da baskı rejiminin tarihi firavunlara gidiyor
Mısır'da baskı rejiminin tarihi firavunlara gidiyor

Obama yönetimi, aralarında Amerika’nın desteklediği derneklerin de bulunduğu kuruluşların basılmasını ağır bir dille kınadı ve el konan malzemelerin hemen iadesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, baskının, Amerikan-Mısır işbirliğine ters düştüğünü söyledi ve Amerika’nın kaygılarını Başbakan Kemal el Ganzuri’ye ilettiğini söyledi.

Nuland, durum düzelmezse Mısır’a yapılan 3 milyar dolarlık Amerikan askeri yardımının Kongreden geçmesinin zorlaşacağı uyarısında bulundu.

Baskına uğrayan kuruluşlar arasında, Amerika merkezli Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü ve Ulusal Demokrasi Enstitüsü ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti ’ye yakın Konrad Adenauer Vakfı da bulunuyor.

Berlin hükümeti olay üzerine büyükelçisini geri çağıracağını bildirdi.

Mısır'da askeri birliklerin bir süre önce Kahire'de dünyayı şok eden eylemleri:

XS
SM
MD
LG