Erişilebilirlik

Mısır'da Askeri Konsey Soruşturma İstedi


Mısır'da Askeri Konsey Soruşturma İstedi
Mısır'da Askeri Konsey Soruşturma İstedi

Mısır Askeri Konseyi, hükümetin, Kıptilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmayı soruşturmasını istedi. Olaylarda en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, 300 kişi de yaralanmıştı. Dün Kahire’de meydana gelen olaylar eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden bu yana yaşanan en büyük din çatışması oldu.

Askerler tarafından oluşturulan geçici bakanlar kurulu bugün olağanüstü toplandı. Başbakan Essam Şeref, çatışmaların ülkeyi geriye götürdüğünü; demokratik değerlere dayalı modern bir devlet kurulması yönünde ilerlemeye katkıda bulunmadığını söyledi. Başbakan Şeref, çatışmaların arkasında iç ve dış mihrakların “gizli eli” olduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Çatışmalar, Kıpti Hristiyanların İslamcı grupların bir kiliseye saldırmasını protesto etmek için devlet televizyonun bulunduğu binaya yürümesi üzerine başladı. Kıptiler binayı koruyan polis ve askerle çatıştı. Çatışmalar sırasında zırhlı bir aracın protestocuların üzerine sürüldüğü görüldü. Hayatını kaybeden 25 kişinin çoğu Kıpti protestoculardan oluşuyor.

Çatışma sırasında ayrıca bir kişi güvenlik güçlerinin üzerine ateş açtı ve en az iki polisi öldürdü.

Bugün yaralıların tedavi edildiği hastane önünde de çatışma çıktı. Protestocular güvenlik güçlerine taş attı. Mısırlı yetkililer dünkü olaylarla bağlantılı çok sayıda kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hristiyanlar Mısır’ın 80 milyonluk nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Kıptiler ve Müslümanlar, Şubat ayında devrilen devlet başkanı Hüsnü Mübarek aleyhindeki gösterilere birlikte katılmıştı. Ancak Mübarek’in devrilmesinden sonra Müslümanlarla Hristiyanlar arasında gerginlik de arttı.


STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG