Erişilebilirlik

Mısır'da ABD Destekli Örgütlere Baskın


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland

Mısır’da polis Amerika tarafından desteklenen demokrasi yanlısı kuruluşların bürolarını bastı ve bazı malzemelerine el koydu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, baskının iki ülke arasında yıllardır süren işbirliğine ters düştüğünü belirterek el konan malzemelerin hemen iadesini istedi.

Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland , durum düzelmezse Mısır’a yapılan 3 milyar dolarlık Amerikan askeri yardımının Kongreden geçmesinin zorlaşacağı uyarısında bulundu.

Nuland , Amerikalı yetkililerin Başbakan Kemal el-Ganzouri ve Mısır’ın Washington Büyükelçisi ile temas halinde olduklarını da açıkladı.

Baskına uğrayan 17 kuruluş arasında Amerika merkezli Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü ve Ulusal Demokratik Enstitüsü de bulunuyor.

Almanya da ,olay üzerine büyükelçisini geri çağıracağını bildirdi. Baskına uğrayan kuruluşlar arasında Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti ’ye yakın Konrad Adenauer Vakfı da bulunuyor.

Mısır resmi haber ajansı MENA, baskının bu tür kuruluşlara yapılan yabancı mali destek ile ilgili soruşturma çerçevesinde düzenlendiğini bildirdi. Ajans, savcıların, Mısır yasalarının ihlal edildiği yolunda kanıtlar bulunduğunu söylediklerini belirtti.

XS
SM
MD
LG