Erişilebilirlik

Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin İkinci Turu 23 ve 24 Mayıs'ta


Adaylardan biri de Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adaylardan biri de Müslüman Kardeşler Örgütü'nden Muhammed Mursi.

Muhammed Mursi, İslamcı Müslüman Kardeşler grubunun ilk tercihi değildi. Ancak ilk aday seçimden men edilince, Mursi, üstlendiği adaylık rolüne hemen ısındı.

İster vatandaşlardan oluşan bir grup kalabalık olsun, ister siyasetçiler, Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi’nin lideri, seçmenin nabzını tutmayı iyi biliyor.

Mursi, Zagizig Üniversitesi’nde, öğrencileri soru sormaya ve siyasete katılmaya çağırdı:

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da, seçilsem bile halkın devrime devam etmesini istiyorum.”

Memleketi Edwa’daki hemşerileri, Amerika’da mühendislik okuyan Mursi’nin köklerinin mütevazi köy hayatına dayandığını söylüyor:

“Biz ağzımızda altın kaşıkla doğmadık. Babam yıllarca çalıştı, didindi. Beni her gün okula eşek sırtında götürürdü.”

Mursi, her konuşmasında, Mısır’daki siyasi, sosyal ve ekonomik değişimin İslam ilkelerine dayanacağını vurguluyor.

Mursi’nin bu tavrı, bir zamanlar yasaklı olan Müslüman Kardeşler’e tutunan inançlı kesimi memnun ediyor. Hannan Zekeriya da Müslüman Kardeşler’i destekliyor

“Muhammed Mursi cumhurbaşkanlığını hakediyor. Bugün onun sayesinde Mısır’da yaşıyoruz. Eskiden öyle değildi, sürgünde yaşıyorduk.”

Temeli dini inanca dayalı yeni Mısır, yabancı kökenli olan herşeye kuşkuyla bakıyor. Mursi, bu gerçeği kabul ediyor:

“Burası, yani Nil Deltası, Mısır’ın başlangıç noktası. Bu nedenle Arapça konuşmak daha uygun. İngilizce konuştuğumu duyarlarsa öfkelenirler.”

Ülkedeki İslami uyanış, azınlıktaki Kıpti Hıristiyanlar dahil birçok Mısırlı’yı kaygılandırıyor. Ancak Mursi’nin eşi Necla Ali, iki grubun uyum içinde yaşayabileceği görüşünde:

“Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında hiçbir sorun yok. Bu özellikle İslam’ın gerçek ilkelerinin aydınlattığı gerçek Müslümanlar için geçerli.”

Mursi’nin mesajının ve geçmişinin güçlü olduğu görülüyor. Eski muhalif siyasetçi geçen yılki ayaklanmalar sırasında tutuklanmıştı. Ancak Mursi, Müslüman Kardeşler’in siyasette kısıtlı rol oynayacağı konusunda verdiği sözünaltında eziliyor. Seçmen Sait Hüsni bilimsel araştırmacı:

“Müslüman Kardeşler önceleri cumhurbaşkanlığı seçimi için aday çıkarmayacağını açıklamıştı. Şimdi bu sözü tutmuyor. Sözlerini tutmalarını istiyorum.”

Mursi’nin partisi, parlamentoda çoğunluğa sahip. Bu durum, partinin sade vatandaş için hiçbir şey yapmadığına inanan seçmenlerin hoşuna gitmiyor. Şoför Magdi durumdan memnun değil:

“Duraklama dönemine girdik. Görüyor musunuz, ucuz elbiseler giyiyor, minibüslere biniyoruz. Hala Mursi ve onun gibileri mi seçmek istiyorsunuz?”

Mısır’da en iyi örgütlenen hareket için sorumluluk alma dönemi başladı. Mısır’ın ilk gerçek cumhurbaşkanlığı seçiminde geçmişle gelecek arasında köprü kurma görevi, Mursi’ye düşüyor.

XS
SM
MD
LG