Erişilebilirlik

Mısır'da Mursi ve Şefik İkinci Tur Seçimlere Hazırlanıyor


Mısır’da devrim sonrası yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler, adayları Muhammet Mursi’nin önde gittiğini açıkladı. Peki Mursi, Mısır’ın geleceği konusunda nasıl bir vizyona sahip?

Muhammet Mursi Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanlığı için düşündüğü ilk aday değildi. Ancak adaylık rolüne kısa sürede ısınan Mursi halkı hemen cezbetmeyi başardı.

Zagizig Üniversitesi’nde konuşan Mursi öğrencileri eylemci olmaya çağırdı.

Mursi, ”Yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra, seçilen aday ben olsam da devrimin sürmesini istiyorum.”

Amerika’da mühendislik eğitimi alan Mursi nereden geldiğini de unutmuyor: ”Ağzımda altın kaşıkla doğmadım. Babam çok çalışan, didinen bir insandı. Beni hergün eşek sırtında okula götürürdü.”

Mursi Mısır’da siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda İslam ilkelerine bağlı kalarak değişim gerçekleştireceğini her fırsatta vurguluyor. Ancak Mursi, partisinin kendileri için hiçbir şey yapmadığını düşünen seçmenlerin eleştirilerine de hedef oluyor.

Şoför Magdi, ”Durağanlık devam ediyor. Halimize bir bakın. Hala aynı elbiseleri giyiyoruz, hala küçük otobüslere biniyoruz. Mursi ve benzerlerine oy vermemizi mi istiyorsunuz?” şeklinde konuşuyor.

Hüsnü Mübarek’in son başbakanı olan eski komutanlardan Ahmet Şefik ise Mısır’ın devrim sonrası yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura güçlü bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor.

Ahmet Şefik, Hüsnü Mübarek rejiminin gölgesinden çıkmaya çalışan bir ülkede cumhurbaşkanlığı için uygun bir aday gibi görünmüyor. Eski başbakan Mısır’daki tarihi seçimlerde oy kullanırken bazı seçmenler Şefik’ten hoşlanmadıklarını belli etti.

Şefik, sandık başından ayrılırken bu sataşmaları hiç doğru bulmadığını söyledi: ”Aileleri tarafından iyi yetiştirilenler böyle davranmaz.”

Şefik seçim kampanyası sırasında kendisini Hüsnü Mübarek döneminin çizgisinden soyutlamak amacıyla hem askeri hem de sivil deneyime sahip bir aday olarak sundu.

Wagdi Nabil Adli, ”Oyumuzu Ahmet Şefik’e vereceğiz çünkü hiçbir siyasi parti ya da siyasi tarafla bağı yok. O bir fikir adamı. Yeni havaalanı projesini geliştiren isim de Şefik. Kendisinden çok şey bekliyorum. Mısır’ı çok güzel bir ülke haline getirmesini istiyorum,” diyor.

Şefik, komutanlık geçmişine de vurgu yaparak halkın güvenini kazanmaya çalışıyor. Savaşta İsrail’e ait iki uçağı düşüren ve Hava Kuvvetleri eski komutanı olan Şefik birçok Mısırlı’nın gözünde bir kahraman.



XS
SM
MD
LG