Erişilebilirlik

Mısır'da Muhalefetle Görüşmeler Başladı


Mısır'da Muhalefetle Görüşmeler Başladı
Mısır'da Muhalefetle Görüşmeler Başladı

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Müslüman Kardeşler dahil çeşitli muhalif gruplarla görüşme masasına oturdu.

Ömer Süleyman Müslüman Kardeşler, laik muhalefet partilerinin temsilcileri ve bağımsız siyaset adamlarıyla biraraya geldi. Görüşmelerde iki haftadır süren halk ayaklanmasına son verecek bir reform planı üzerinde anlaşma sağlanmasına çalışılıyor.

Mısır hükümeti ve resmen yasaklı Müslüman Kardeşler Partisi arasında yıllardan beri ilk kez görüşme yapılıyor. Parti liderlerinden Muhammed Mursi, Associated Ajansına, 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çekilmesi talebinde ısrar ettiklerini açıkladı.

Mısır resmi haber ajansı, Pazar günkü görüşmelerde tarafların hukukçular ve bağımsız siyasetçilerden oluşan bir komisyon kurulmasında anlaştıklarını bildirdi. Komisyon, cumhurbaşkanlığı seçiminde kimlerin aday olabileceğini belirleyecek anayasa değişikliği önerilerini inceleyecek.

Öteyandan hükümet karşıtı binlerce gösterici Tahrir Meyranını işgal etmeye Pazar günü de devam etti. Mübarek çekilinceye kadar meydandan ayrılmayacaklarını söyleyen göstericiler hükümetin yüzeysel demokratik reformlarla direniş hareketini dağıtmaya çalışmasından kaygı duyduklarını belirtiyor.

Mübarek, Eylül ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağı ve siyasi hayattan çekileceği sözüvermiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG