Erişilebilirlik

'Kardeşim Nefret Dolu Bir Canavardı'


İşlediği ırkçı cinayetlerle ülkesini şoka sokan ve Fransız gizli servisi tarafından, Toulouse kentinde yürütülen 32 saatlik operasyonla öldürülen Muhammed Merah'ın ağabeyi Abdülgani Merah ilk kez konuştu. Le Point dergisine konuşan Abdülgani Merah, "Kardeşim nefret dolu bir canavardı. Norveçli ırkçı katil Anders Breivik’ten farkı yoktu" ifadesini kullandı.

Merah ailesinin en büyük oğlu olan ve Yahudi kökenli bir kadınla evli olan Abdülgani Merah, kardeşinin öldürdüğü askerin babası Albert Chennouf’un, Merah’ın annesine başsağlığı dilemesinden çok etkilenerek, Le Point dergisine konuşmaya karar verdiğini söyledi. Merah ailesinden ilk kez bir isim kardeşinin öldürdüğü kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor. Abdülgani Merah, "Adamın acısı vardı ama nefret kusmuyordu. Sadece gerçeği arıyordu. Onun ve diğer ailelerin gerçeği bulmasına yardımcı olmak istiyorum" dedi.

"O Fransız Anders Breivikidir"

Babasının Fransız devleti aleyhinde suç duyurusunda bulunmasına karşı çıkan Merah, "Babam dava açacağına böyle bir canavar yaratmaktaki sorumluluğunun hesabını vermeli. Babam örnek bir baba olmaktan çok uzak. Ona ihtiyacımız olduğu hiçbir zaman yanımızda değildi. Şimdi oğlu öldürüp, öldükten sonra mı ortaya çıkmak aklına geldi. Keşke ölen askerin babası gibi bir babam olsaydı" dedi. Abdülgani Merah, "Bugün ailelerden özür, af dilemiyorum. Çünkü kardeşimin yaptığı affedilemez. Irkçı bir suç işledi. O Fransa’nın Andre Breivik'idir" diye konuştu.

Ailenin en büyük çocuğu olan Abdülgani Merah, Yahudi okulunda küçük çocukları kurşuna dizen kardeşi Muhammed’den 12 yaş büyük ve kendisi deYahudi asıllı bir kadınla evli. İki kardeşi Abdülkadir ve Muhammed tarafından, Yahudi biriyle evlendiği için sürekli eleştirilmiş. Hatta 2003 yılında, bu nedenle abisiyle kavga eden Muhammed Merah, abisini bıçaklamış. Kardeşi hakkında suç duyurusunda bulunan Abdülgani, annesinin yalvarmaları karşısında şikayetini geri çekmiş.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG