Erişilebilirlik

Rusya'da İzinsiz Gösteri


Moskova'da az rastlanan izinsiz gösteri yapan muhalefet yanlısı protestocular
Moskova'da az rastlanan izinsiz gösteri yapan muhalefet yanlısı protestocular

Moskova’da binlerce muhalefet yanlısı gösteri izinsiz protesto yürüyüşü düzenledi. Rusya’da izinsiz gösteri çok ender rastlanan bir olay.

Pazar günkü gösteri aralarında ünlü romancı Boris Akunin de bulunan bazı tanımış yazarların çağrısı üzerine yapıldı.

İki kilometre yürüyen yaklaşık 7 bin gösterici dağılmadan önce bir meydanda toplandı.

Vladimir Putin'in üçüncü dönem cumhurbaşkanı seçilmesinden beri Moskova’da sık sık Rusya liderini protesto eden gösteriler düzenleniyor.

Rus polisi geçen haftaki gösterilerde yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

4 Mart’ta yapılan seçimde oyların yüzde 64’ünü alan Vladimir Putin yeniden devlet başkanı olurken cumhurbaşkanı Dmitri Medvedev başbakanlığa getirildi.

Muhalefet, ifade özgürlüğü ve yasalarda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra hile yapıldığını öne sürdüğü hem parlamento hem de devlet başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini istiyor.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, Rus anayasası arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş, kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Bu arada devlet başkanlığı süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarıldığından, 59 yaşındaki Putin’in, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalması mümkün.

XS
SM
MD
LG