Erişilebilirlik

Moskova’da Başkanlık Seçimine 1 Ay Kala Halk Sokaklara Döküldü


Afişte "Putinsiz Rusya İstiyoruz" yazılı
Afişte "Putinsiz Rusya İstiyoruz" yazılı

Başkentte yapılan Putin yanlısı ve karşıtı iki ayrı gösteriye yüz binden fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor

Olaysız geçen gösterilerden birinde başbakan Vladimir Putin’den görevi sürdürmesi diğerinde ise istifası istendi. En az 30 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösteride Başbakan eleştirildi, demokratik reform sürecinin hızlandırılmasını istendi. Son seçimlerde hile yapıldığını öne süren eylemciler “Putin yeter” ve “Adil seçim istiyoruz” gibi sloganlar attı.

100 bin kişinin katıldığı hükümet yanlısı gösteride ise “Putin’e evet, turuncu devrime hayır” gibi afişler dikkati çekti.

Putin yanlısı gösterinin muhalefetin gösterisinden çok daha büyük olması, hükümetin başta öğretmenler ve postacılar olmak üzere binlerce memuru meydana taşımasına bağlanıyor. Yerel basına demeç veren birçok kişi Putin yanlısı gösteriye mecburen katıldığını söyledi.

Yetkililer, ayrıca, gençlerin muhalefetin gösterisine katılmasını önlemek için, liseleri “meslek danışmanlığı kursu” vermek gerekçesiyle açık ve katılımı zorunlu tuttu.

Yerli ve yabancı gözlemcilere göre hükümetin en büyük avantajı hava sıcaklığının -16 derece olmasıydı.

Hükümetin aldığı tüm önlemler ve dondurucu soğuğa rağmen 15 bin kişinin katılması beklenen Putin karşıtı gösteriye iki misli sayıda insanın katılması muhalefet için önemli bir başarı olarak niteleniyor.

Son seçimlerde Putin’in Birleşik Rusya partisi, parlamentonun 450 üyeli alt kanadı Duma’da 238 sandalye kazandı. Muhalefet seçimde hile yapıldığını, iktidar partisinin, gerçekte yüzde 49 olan resmi rakamın ancak yarısı kadar oy aldığını iddia ediyor.

Muhalefeti daha da kızdıran şey, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin’in, tam bir ay sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde tekrar yer değiştirme ihtimali.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, anayasa arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i yerine seçmiş kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Dolayısıyla 59 yaşındaki Putin gelecek seçimleri kazanır ve Medvedev’le yer değiştirirse, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalabilecek.

XS
SM
MD
LG